Een defaecografie is een röntgenonderzoek waarbij de functie van de endeldarm en de sluitspier van de anus met behulp van contrastvloeistof worden onderzocht. Het onderzoek vindt plaatst op de afdeling Radiologie.

Voorbereiding
Ter voorbereiding van het onderzoek moet de endeldarm zo leeg mogelijk zijn. Hiervoor haalt u tijdens kantooruren bij de balie van de afdeling Radiologie het klysma (Microlax) op. De avond voor de MRI brengt u thuis het klysma via de anus in, 2 uur voor het naar bed gaan.

Wijze van klysma inbrengen:

  • Verwijder het dopje en knijp een druppeltje uit de tube. Hierdoor kunt u de tuit makkelijker inbrengen.
  • Ga op uw zij liggen en breng de tuit van het klysma voorzichtig in de anus (poepgat).
  • Knijp de tube zoveel mogelijk leeg en trek deze weer uit de anus. Houd de tube ingedrukt als u hem terugtrekt. Hiermee voorkomt u dat de vloeistof weer terugvloeit in de tube.
  • Er blijft altijd een beetje vloeistof achter in de verpakking. Dit is normaal; de ingebrachte hoeveelheid is voldoende voor de werking.
  • Blijf na het inbrengen zo mogelijk 5-10 minuten liggen om te voorkomen dat de vloeistof er weer uit komt.

De ontlasting komt meestal binnen 5-20 minuten op gang. Door het klysma kan de anus licht geïrriteerd raken. Dit verdwijnt binnen enkele uren. Als u last heeft van kloofjes in de anus, kunt u hier meer last van krijgen.

Gebruik het klysma niet als u last heeft van een plotseling opkomende hevige buikpijn. U kunt het veilig gebruiken in combinatie met andere medicijnen. Op de ochtend van het onderzoek kunt u een licht ontbijt nemen, u hoeft dus niet nuchter te zijn.

Het onderzoek
Terwijl u op de MRI-onderzoekstafel ligt, brengt de radiodiagnostisch laborant via de anus een dun slangetje in. Via dit slangetje wordt de contrastgel ingebracht. Dit is niet pijnlijk, maar kan wel een onaangenaam gevoel geven. U krijgt het gevoel dat de endeldarm vol is en dat u naar het toilet moet.

Tijdens de MRI wordt aan u afwisselend het volgende gevraagd:

  • Ontspannen – ophouden van de contrastgel.
  • Ontspannen – persen maar zonder te ontlasten.
  • Ontspannen – uitpersen van de contrastgel (poepen).

Na het onderzoek kunt u naar het toilet en zich opfrissen.

Vult u ook de ‘Verklaring patiënt voorafgaand aan MRI-onderzoek’ in? Op de andere zijde van de verklaring vindt u algemene informatie over MRI.

Specialismen & afdelingen