Een proctoscopie is een inwendig onderzoek van de anus en het laatste gedeelte van de endeldarm.

Het onderzoek wordt verricht met behulp van een proctoscoop (een plastic buis). Het onderzoek/de behandeling vindt plaats in het Behandelcentrum.

Doel onderzoek/behandeling
Het doel van het onderzoek is bepaalde afwijkingen van de anus of in het onderste gedeelte van de endeldarm aan te tonen zoals aambeien, een scheurtje in de anus (=fissuur), een ontsteking of vernauwing. Ook is het mogelijk om tijdens de proctoscopie kleine ingrepen te verrichten, zoals de behandeling van aambeien met rubberbandligatie of het nemen van een biopt voor verder onderzoek.

Voorbereiding

  • Ruim een uur voor de behandeling moet u thuis een microlax gebruiken; dit is een klein klysma, dat bij de drogist zonder recept te verkrijgen is.
  • Eventueel kunt u een half uur voor het onderzoek 500 mg paracetamol of een ibuprofen nemen.
  • U mag gewoon eten en drinken.
  • Het onderzoek mag gewoon plaatsvinden tijdens de menstruatie.
  • We raden u aan om niet met de fiets naar het ziekenhuis te komen en iemand mee te nemen om u te laten begeleiden.
  • Als u bloedverdunners gebruikt, bespreek dan met uw arts of u dit moet staken.

Het onderzoek / de behandeling
Nadat u zich gemeld heeft op het Behandelcentrum (C 41), wordt u door een verpleegkundige opgehaald en naar de behandelkamer gebracht. U wordt gevraagd een wegwerpbroek aan te trekken. Vervolgens neemt u plaats op de onderzoeksstoel of -tafel.

De proctoscoop wordt in de anus gebracht. Dit wordt wel als onaangenaam ervaren, maar doet in principe geen pijn, tenzij er een fissuur is. De darm kan aan de binnenkant worden geïnspecteerd.

Behandeling aambeien
Indien er aambeien aanwezig zijn kunnen deze direct worden behandeld met rubberbandligatie (= elastiekjes). Het aanbrengen van deze bandjes kan een drukkend gevoel geven maar hoort geen scherpe pijn te veroorzaken. Mocht dit wel zo zijn dan moet u dit aangeven. Na het aanbrengen van de bandjes zult u een gevoel van aandrang hebben; dit verdwijnt in de loop van de dag.

Na ongeveer 10 dagen zullen de bandjes met de ontlasting verdwijnen. Mogelijk kunt u dan wat bloedverlies bemerken, maar dit is over het algemeen niet erg en houdt vanzelf op.

Het onderzoek duurt 5 tot 10 minuten.

De uitslag
De uitslag wordt direct na afloop van het onderzoek/de behandeling met u besproken.

Controle/herhaling
Als dit nodig is, wordt een afspraak gemaakt voor een herhalingsbehandeling of poliklinische controle.

Complicaties
Een proctoscopie is een veilige onderzoeksmethode. Complicaties komen zelden voor. Bij kleine ingrepen neemt de kans op complicaties toe.

Vragen en/of problemen
Neem in de volgende situaties contact op met het ziekenhuis:

  • hevig bloedverlies;
  • aanhoudende pijnklachten;
  • problemen met plassen.

Overdag kunt u bellen met de polikliniek Chirurgie (020 – 755 7014) en buiten kantooruren (tot 22:00 uur) met de Spoedeisende Hulp (020 – 755 6559).
Tussen 22:00 uur en 8:00 uur kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis
(020 – 755 7000.)

Als u na het lezen van deze informatie nog vragen heeft, kunt u terecht bij uw behandelend arts of bij de receptie van het Behandelcentrum (020 – 755 7120).

Specialismen & afdelingen