Het inspanningselektrocardiogram (inspannings-ECG) is een onderzoek waarmee onder gecontroleerde omstandigheden kan worden gekeken of er zuurstoftekort ontstaat in de hartspier bij inspanning. Soms wordt er gekeken of er hartritmestoornissen ontstaan bij inspanning, soms slechts hoe het uithoudingsvermogen is. Het onderzoek bestaat uit een fietstest op een hometrainer. Omdat veel hartziekten alleen bij extra belasting van het hart zichtbaar worden, moet u forse inspanning verrichten. Uw bloeddruk wordt regelmatig gemeten en gedurende de test wordt een hartfilmpje (elektrocardiogram, ECG) gemaakt.

Voorbereiding

  • Sommige medicijnen moeten worden afgebouwd voor de fietstest. Als dit voor u nodig is, zal de cardioloog dit met u bespreken.
  • De fietstest vereist forse inspanning. Wij adviseren u daarom van tevoren goed te eten.
  • Voor de fietstest raden wij u aan makkelijke kleding te dragen. U moet met ontbloot bovenlijf fietsen voor de goede registratie van het hartfilmpje.

Dag van het onderzoek
Op de dag van het onderzoek meldt u zich op de Polikliniek Cardiologie (locatie B26).

Onderzoek

  • U neemt plaats op de hometrainer.
  • U krijgt zuignappen op uw borst en rug om het hartfilmpje te maken.
  • Het fietsen wordt steeds iets zwaarder.
  • Tijdens de fietstest wordt uw bloeddruk gemeten.

Klachten tijdens/na fietstest
Tijdens of vlak na het onderzoek kunnen klachten optreden, zoals pijn of druk op de borst en/of ritmestoornissen. Deze of andere klachten, moet u onmiddellijk melden.

Duur
Het onderzoek duurt 30 minuten.

Uitslag
Na afloop van het onderzoek wordt het hartfilmpje beoordeeld door de cardioloog en hartfunctielaborant. Hierdoor is het niet mogelijk de uitslag direct met u te bespreken. U krijgt na het onderzoek een afspraak mee voor op de polikliniek. Tijdens deze afspraak zal de arts de uitslag met u bespreken.

Als de laborant tijdens het onderzoek afwijkingen vindt waarvoor eerdere behandeling noodzakelijk is, zal de laborant met de cardioloog overleggen.

Medicijnen
Na de inspanningstest kunt weer met uw medicatie verder gaan, zoals u voor het onderzoek gewend was.

Vragen?
Mocht u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de Polikliniek Cardiologie, 020 – 755 7005.

Specialismen & afdelingen