Een coloscopie is een onderzoek waarbij het slijmvlies van de gehele dikke darm en eventueel het laatste deel van de dunne darm bekeken kan worden.

Een flexibele slang van 1 cm dikte (endoscoop), met aan het uiteinde een camera en lampje, wordt ingebracht via de anus.

Voorbereiding thuis
Het is belangrijk dat de darm vóór het onderzoek goed schoon is. Hiervoor heeft u een darmreinigingsmiddel meegekregen (Pleinvue). Volgt u de aanwijzingen, die in de bijgeleverde folder staan, goed op. Voor een optimale darmreiniging start u twee dagen voor het onderzoek met een vezelarm dieet. Ook hierover leest u in de bijgeleverde folder de aanbevelingen. Uw eventuele eigen medicijnen neemt u normaal in, behalve:

  • geneesmiddelen voor suikerziekte: overleg van tevoren met uw arts.
  • bloedverdunners: overleg van tevoren met uw arts.
  • ijzermedicatie (ferrofumaraat of Ferrogradumet): moet een week voor het onderzoek gestopt worden.

Tijdens het onderzoek kunt u het beste gemakkelijk zittende kleding dragen.

Voorbereiding in het ziekenhuis
Het onderzoek vindt in principe plaats onder verdoving met een ‘roesje’. Het roesje bestaat uit een slaapmiddel en een pijnstiller die via een infuus in het bloed terecht komen. In welke mate u verdoofd bent, wisselt per persoon. Sommige mensen vallen in slaap, terwijl anderen alleen wat versuft zijn. Door het roesje bent u in ieder geval meer ontspannen en voelt u minder pijn. Als u liever geen roesje wilt, kunt u dat uiteraard van tevoren aangeven.

Onderzoek
Het onderzoek duurt ongeveer een half uur. Tijdens het onderzoek ligt u op uw linkerzijde. De coloscoop wordt langzaam via de anus ingebracht. Tijdens het onderzoek wordt lucht ingeblazen om de darm te ontplooien en goed zicht te krijgen. Hierdoor kunt u:

  • een opgeblazen gevoel en krampen krijgen;
  • een gevoel van aandrang krijgen.

Tijdens het onderzoek wordt een elektronisch meetapparaatje op uw vinger geplaatst. Zo kunnen we de hartslag en het zuurstofgehalte in uw bloed controleren. Wilt u zorgen dat de wijsvingers van beide handen vrij zijn van nagellak en kunstnagels?

Als u tijdens het onderzoek pijn heeft, is het belangrijk dit meteen te melden. Dan kan misschien extra pijnstilling worden toegediend. Zo nodig wordt tijdens het onderzoek een stukje weefsel afgenomen (biopt) of een poliep (soort zwelling) verwijderd. Hier voelt u niets van.

Na het onderzoek
Als u een roesje heeft gekregen, slaapt u uit op de afdeling. Uw bloeddruk wordt nog enige tijd gecontroleerd.

Twee uur nadat u het roesje heeft gekregen, mag u naar huis. U mag:

  • alleen naar huis onder begeleiding van een familielid of kennis;
  • beslist niet zelfstandig aan het verkeer deelnemen.

Het is verstandig de rest van de dag thuis door te brengen.

Na het onderzoek ervaren sommige patiënten nog een vol gevoel, gasvorming of lichte krampen. Dit moet na 24 uur verdwenen zijn.

De uitslag
De maag-, darm- en leverarts of internist kan meestal direct na het onderzoek een voorlopige uitslag geven. De uitslag van het weefsel dat is afgenomen, is niet meteen beschikbaar. Hierover maakt de arts verdere afspraken met u.

Risico’s van het onderzoek
Een coloscopie is een veilig onderzoek. Toch kunnen er in zeldzame gevallen complicaties optreden (problemen tijdens het onderzoek). Dit gebeurt maar bij minder dan 1 op de 1000 patiënten. Wanneer extreem grote poliepen verwijderd moeten worden, is de kans op problemen wat groter: 1 op de 100 patiënten.

Mogelijke problemen zijn:

  • Een beschadiging van de darmwand (perforatie). Meestal herstelt zo’n beschadiging vanzelf. In een enkel geval is een operatie nodig.
  • Een nabloeding na afname van biopten of het verwijderen van een poliep. De meeste bloedingen kunnen tijdens het onderzoek makkelijk behandeld worden door een bloedend vaatje dicht te schroeien zonder dat u daar iets van merkt. Een enkele keer is een bloedtransfusie (toedienen van bloed van een bloeddonor) of een tweede scopie nodig. Een operatie is hiervoor bijna nooit nodig.
  • Het kan voorkomen dat afwijkingen tijdens de scopie niet worden gezien.

Alternatieven
Een alternatief om de darm in beeld te brengen is een CT-scan (CT-colografie). Hiermee kunnen poliepen, tumoren en vernauwingen opgespoord worden.

Nadelen van een CT-scan zijn:

  • kleinere poliepen kunnen gemist worden;
  • de wand van de darm kan niet geïnspecteerd worden (ontstekingen en wondjes kunnen niet bekeken worden).
  • het is niet mogelijk poliepen te verwijderen of weefsel af te nemen. Als er afwijkingen vermoed worden, moet alsnog een coloscopie worden gedaan om dit zeker te weten (en te behandelen).


Vragen
Wij moedigen u sterk aan om al uw vragen en zorgen over het onderzoek van tevoren met uw arts te bespreken.

Contact met het ziekenhuis
Wij willen u op het hart drukken in de volgende gevallen meteen contact op te nemen met het ziekenhuis:

  • bloedverlies;
  • heftige buikpijn;
  • andere problemen.

U kunt ons 24 uur per dag bereiken via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis (020 – 755 7000).

Specialismen & afdelingen