Ziekenhuis Amstelland ervaart geen hinder van de wereldwijde computerstoring. Wij voorzien u graag zoals gebruikelijk van onze zorg.

Een alvleesklieroperatie is een zware operatie waarbij vaak niet alleen de tumor wordt verwijderd, maar ook het deel van de alvleesklier waarin de tumor gegroeid is en een deel van de omliggende organen: maag, galblaas, hoofdgalgang en de 12-vingerige darm. Deze operatie heet de ‘Whipple’. Als de maag in zijn geheel gespaard blijft, dan heet de operatie een ‘PPPD’. Na de operatie is soms een kortdurende opname op de intensive care van het ziekenhuis noodzakelijk.

De operatie vindt plaats in het Amsterdam UMC.

Soms is voorafgaand aan de operatie een combinatie van chemotherapie en radiotherapie (bestraling) nodig. Of deze voorbereiding nodig is, wordt met u besproken.

Als de tumor niet verwijderd kan worden
Als tijdens de operatie blijkt dat de pancreastumor niet verwijderd kan worden, wordt er een bypass (omleiding voor de afvoer van gal) aangelegd. In het multidisciplinair overleg, maakt het behandelteam – in overleg met de patiënt – een zorgvuldige afweging welke andere behandelvorm wel toegepast kan worden. Onder meer bestraling en chemotherapie.

Specialismen & afdelingen