Als u kiest voor een natuurlijke keizersnede wordt u als ouders en kind niet gescheiden tijdens en na de operatie. Bij een ‘normale’ keizersnede gebeurt dit wel. Als verdoving wordt tijdens de operatie een ruggenprik gebruikt zodat je de geboorte bewust meemaakt. Het operatiedoek kan naar beneden gehaald worden om de geboorte van uw kind te zien. Vervolgens wordt de baby afgedroogd en in het bijzijn van uw partner nagekeken door de kinderarts. Daarna wordt de baby direct warm toegedekt op uw borst gelegd (huid-op-huid contact). Hiervoor gebruiken we de HugMee, een speciaal jasje (buideldoek) dat u voor de operatie op de afdeling al aan krijgt.

De HugMee maakt het mogelijk dat je kindje direct na de geboorte veilig en ongestoord huid-op-huid bij je kan blijven; vanaf de geboorte tot en met de terugkeer op de afdeling na de operatie. In principe kun je je baby in de HugMee net zo lang bij je op de borst houden als je wilt.

Huid-op-huid contact direct na de geboorte is essentieel voor de hechting van het kind. Zeker het eerste uur na de geboorte. Dit uur wordt ook wel ‘The Golden Hour’ of ‘the Secret Hour’ genoemd. Het is de tijd waarin de basis wordt gelegd voor een gezonde sociaal-emotionele, verstandelijke en motorische ontwikkeling van de baby. Ongestoord huid-op-huid contact zorgt ervoor dat de hartslag, ademhaling, bloeddruk, bloedsuiker en temperatuur van de baby optimaal blijven en werkt stress- en pijnverlagend voor moeder en kind. Bovendien worden bij beide de reflexen gestimuleerd die nodig zijn voor het goed op gang komen en houden van de borstvoeding.

De natuurlijke keizersnede in combinatie met de HugMee benadert zoveel mogelijk de situatie van een vaginale geboorte.

Waarom een natuurlijke keizersnede?
Het proces van huid-op-huid contact is van groot belang voor de binding tussen moeder en kind en het succesvol op gang komen van de borstvoeding. Daarnaast wordt de natuurlijke keizersnede als een veel positievere belevenis ervaren, omdat u als moeder, vader en kind bij elkaar kunt blijven en u de geboorte ‘bewuster’ meemaakt.

Begeleiding
Bij de vooropname op de afdeling Verloskunde, de dag van de geboorte op de operatiekamer en de uitslaapkamer wordt u continu begeleid door een verpleegkundige van de afdeling Verloskunde.

Zij zal bij de operatie de baby van de gynaecoloog aan de kinderarts overdragen en er meteen daarna voor zorgen dat uw kindje bloot bij u op de huid komt te liggen.

Tijdens het gehele proces van opname tot en met aankomst op de afdeling Verloskunde zal zij uw vragen beantwoorden en helpen uw kind aan de borst te leggen.

Veiligheid voorop!
Omdat de veiligheid van moeder en kind op de eerste plaats staat, blijft uw baby bij u en uw partner zolang hij/zij in een goede conditie is en er geen complicaties tijdens of na de operatie ontstaan.

Wanneer kan een natuurlijke keizersnede niet?
Een natuurlijke keizersnede kan alleen als het een geplande keizersnede betreft, zonder verder bijkomende problemen van moeder of kind. Als u als moeder het Hellp syndroom heeft, als er een spoedkeizersnede moet plaatsvinden of er zijn andere problemen is alleen een ‘normale’ keizersnede mogelijk.

Planning
Als u voorkeur heeft voor een natuurlijke keizersnede, bespreek dan met uw gynaecoloog of dit mogelijk is. U kunt dit aangeven bij planning van de keizersnede, meestal na ongeveer 34-36 weken zwangerschap.

Specialismen & afdelingen