Als uw kind valt of tegen een hard voorwerp botst met het hoofd, krijgt het een harde klap op het hoofd. Hoe heftig de klap is, hangt onder andere af van de snelheid en de kracht waarmee het gebeurt. En van hoe hard de grond of het voorwerp is waar het hoofd tegenaan komt. Bij een ernstige val, stoot of klap op het hoofd is er een kleine kans dat er in het hoofd een bloeding of zwelling ontstaat.

Kan een val of klap op het hoofd kwaad?
Meestal kan een val, stoot of klap op het hoofd geen kwaad en gaan de (pijn)klachten vanzelf over. Bij een heftige klap is er wel een kleine kans dat er een zwelling of bloeding in het hoofd ontstaat.

Zonder medische hulp kan een kind hierdoor bewusteloos of in coma raken. Dat gebeurt zelden, maar is wel levensgevaarlijk. Zo’n bloeding of zwelling in het hoofd is van buiten niet zichtbaar en kan langzaam ontstaan. Daarom is het belangrijk in de eerste 24 uur na het ongeval goed te kijken hoe het met uw kind gaat. Soms gebeurt dat in het ziekenhuis.

Wanneer weer contact met arts?
Als u naar huis gaat, bel dan direct een arts als u na het ongeval een van deze verschijnselen opmerkt.

Uw kind:

  • is suf en reageert niet zoals u gewend bent, of is niet wakker te krijgen.
  • is verward.
  • gedraagt zich anders.
  • heeft erge hoofdpijn.
  • blijft misselijk of geeft steeds over.
  • heeft bloed of vocht dat uit het oor komt.

Of u maakt zich zorgen, omdat u het gevoel heeft dat het niet goed gaat met uw kind.

    Voor de eerste tijd na het ongeval krijgt u de volgende adviezen:

    • Zorg dat uw kind het de eerste dagen rustig aan doet als uw kind nog klachten heeft. Uw kind merkt zelf heel goed wat het aan kan. Op bed liggen hoeft niet. De klachten gaan vanzelf over.
    • Laat uw kind de eerste dagen niet te veel naar een beeldscherm kijken (zoals televisie of computer).
    • Als uw kind geen klachten heeft, kan uw kind naar het kinderdagverblijf of naar school. Bij klachten kan uw kind na enkele dagen weer naar het kinderdagverblijf of naar school. Uw kind herstelt dan net zo snel als wanneer het rust houdt.
    • Heeft uw kind nog vaak hoofdpijn of kan het zich minder goed concentreren? Vraag of de leerkracht hierop wil letten. Het kan zijn dat uw kind tijdens de les extra aandacht nodig heeft.
    • In de eerste 2 weken kan uw kind sommige sporten beter niet doen: sporten waarbij het zijn hoofd kan stoten of weer hoofdpijn krijgt. Zoals voetbal of andere bal- of vechtsporten. Na 2 weken kan uw kind geleidelijk weer gaan sporten als uw kind zich goed voelt.
    • Kinderen onder de 18 jaar mogen geen alcohol. En al helemaal de eerste dagen na een klap of val niet. Alcohol en drugs kunnen sufheid veroorzaken. Het is dan niet meer mogelijk te controleren of dit door de klap op het hoofd komt of door het gebruik van alcohol of drugs.

    Zie ook thuisarts.nl

    Vragen?
    Als u nog vragen heeft over deze folder, dan kan u contact opnemen met de polikliniek Kindergeneeskunde (08.30 – 16.30), via 020 – 755 7028. Avonds en ‘s nachts kan u het ziekenhuis bereiken via 020 – 755 7000.

    Specialismen & afdelingen