Wanneer iemand door zijn enkel gaat wordt dit een inversie trauma genoemd (de voet klapt naar binnen). Een eversie trauma kan ook waarbij de voet naar buiten klapt, maar dit komt heel weinig voor.

Doordat de voet naar binnen klapt, komen de enkelbanden aan de buitenkant enorm op rek te staan waardoor ze kunnen verrekken (graad 1), inscheuren (graad 2) of afscheuren (graad 3). Welke gradatie iemand heeft is vaak te zien en te voelen aan de enkel. Doordat bij het inversie trauma ook de zenuw op rek komt te staan, geeft dit vaak een instabiliteitsgevoel.

Graad 1: verrekken
Hierbij is vaak een week rust en een drukverband tegen eventuele zwelling voldoende, daarna kan een stevige schoen veel steun geven.

Graad 2 en 3: inscheuren / afscheuren
De behandeling voor graad 2 en 3 is hetzelfde. De enkel is vaak erg gezwollen en een blauwe plek aan de buitenste onderzijde van de enkel is te zien, soms kan dit zelfs doortrekken tot het onderbeen. De behandeling is 1 week rust met krukken en daarna tape of brace behandeling voor ongeveer 4 weken. Dit hangt sterk af van het herstel van de patiënt. Lopen kan vaak snel hervat worden.

De periode dat iemand klachten heeft na de behandeling, een instabiliteitsgevoel ervaart of sport kan hervatten is per persoon en per letstel verschillend.

Specialismen & afdelingen