Een 24 uursbloeddrukmeting is een onderzoek waarbij overdag met een bloeddrukmeter uw bloeddruk elke 30 minuten en ’s nachts elk uur wordt gemeten en geregistreerd.

Voorbereiding
De ecg-laborant maakt een afspraak met u. Wilt u op de dag van het onderzoek een T-shirt of blouse met wijde, korte mouwen aantrekken? Deze kleding houdt u ook ’s nachts aan. Daarover kunt u een kledingstuk dragen met wijde mouwen om het apparaat niet op te laten vallen.

Op de afgesproken tijd neemt u plaats in de wachtkamer van de ECG-afdeling (B29). De ecg-laborant komt u daar ophalen. Wilt u uw patiëntenkaartje meenemen?

De voorbereiding neemt ongeveer een half uur in beslag. De laborant vraagt of u links- of rechtshandig bent in verband met het aanleggen van de bloeddrukband. Hij/zij meet de omvang van uw bovenarm om de juiste maat van de band te bepalen. Vervolgens wordt de bloeddrukband om de arm gelegd. Het kastje waarin de gegevens geregistreerd worden, wordt in een tasje om uw schouder gedaan.

Het onderzoek
Voordat u naar huis gaat, wordt de bloeddruk ter controle eerst een aantal keren gemeten. Het oppompen van de band van de bloeddrukmeter wordt door veel mensen als onprettig ervaren. Door het dichtknijpen van de doorbloeding kunt u tintelingen in de arm en hand verwachten.

Op het moment dat de band van de bloeddrukmeter wordt opgepompt, moet u uw arm stil houden.

Dus als u staat, laat uw arm dan rustig langs uw lichaam hangen en als u loopt of fietst, even stoppen en stilstaan. Op deze manier krijgen we de betrouwbaarste metingen. U wordt dus beperkt in uw activiteiten!

Duur van het onderzoek
U draagt dit apparaat ongeveer 24 uur. U krijgt een afspraak van de ecg-laborant om het apparaat in het ziekenhuis te laten verwijderen.

Belangrijk
Het apparaat mag niet nat worden. U kunt u dus niet douchen of zwemmen. Ook trillingen van zwaar materieel en het gebruik van elektrisch gereedschap moeten vermeden worden, omdat dit de metingen verstoort.

Wij adviseren u niet zelf auto te rijden, omdat u elke 30 minuten uw arm stil moet houden op het moment dat de band van de bloeddrukmeter wordt opgepompt!

Het kan zijn dat de meting, om wat voor reden dan ook, niet is gelukt. Na ongeveer 4 minuten wordt deze meting automatisch herhaald.

De uitslag
U krijgt van uw behandelend specialist de uitslag op een met hem/haar afgesproken termijn.

Vragen en problemen
Als u nog vragen heeft over de 24 uursbloeddrukmeting, dan kunt u de ecg-laborant om uitleg vragen.

Het telefoonnummer van de ECG-afdeling is 020 – 755 6107.

Specialismen & afdelingen