Welkom op de neonatologie unit van het Ziekenhuis Amstelland en gefeliciteerd met uw baby!
De kinderarts heeft met u besproken dat het vanwege de conditie van uw baby het beste is dat uw baby opgenomen wordt op de neonatologie unit. In deze folder vindt u informatie over de unit.

Een opname kan ingrijpend zijn. Niet alleen voor uzelf, maar voor het hele gezin. Uw baby heeft niet alleen ons, maar vooral u ook hard nodig. Wij zullen zo goed mogelijk voor uw baby zorgen. Maar hoe goed wij onze best ook doen, wij kunnen u als ouder(s) niet vervangen. U bent daarom nodig en altijd welkom op de unit. U kunt uw baby bijvoorbeeld zelf verschonen, wassen of voeden en u kan buidelen met uw baby. Daarnaast mag u dag en nacht bellen met de unit op 020 – 755 6510.

De neonatologie unit bevindt zich op de eerste verdieping in het moederkind centrum en maakt onderdeel uit van de kinderafdeling van het ziekenhuis. Het is een gemengde afdeling voor kinderen van 0 tot 18 jaar. De neonatologie heeft een eigen unit binnen deze afdeling en is een zaal-unit: er staan meerdere couveuses en/of wiegjes op de zaal. Ouders kunnen niet bij de baby’s overnachten.

In verband met privacy is contact met andere baby’s dan uw eigen baby niet toegestaan. Alleen de ouders mogen informatie ontvangen over hun baby. De verpleegkundigen mogen geen informatie geven over andere baby’s.

Rond de couveuse staan vaak allerlei apparaten die nodig zijn voor de behandeling en observatie van uw baby. De apparatuur is aangesloten op een centrale monitor in de verpleegpost en op de telefoons van de verpleegkundigen. De verpleegpost bevindt zich midden op de kinderafdeling. In deze werkruimte kunnen de verpleegkundigen de monitoren van de verschillende baby’s en kinderen overzien, en door de glazen wanden kunnen ze de afdeling goed in de gaten houden.

Zodra baby’s stabiel genoeg zijn en ze geen hoog-complexe neonatale zorg meer nodig hebben, kunnen baby’s in sommige gevallen overgeplaatst worden naar de moeder-kind kamer op de kinderafdeling als voorbereiding op ontslag. Ouders kunnen hier door de verpleegkundigen worden ondersteund met zaken zoals leren drinken.

Algemene hygiëne maatregelen en bezoek
(Video) bellen op de unit is niet toegestaan, u kan uw telefoon gebruiken voor het maken van foto’s en het versturen van berichten. Echter mag dit geen (geluids)overlast geven voor andere patiënten of ouders. Tijdens het huid op huid contact wordt het gebruik van de telefoon sterk afgeraden.

Pasgeborenen en vooral te vroeg geboren baby’s hebben nog weinig weerstand tegen infecties. Daarom vragen we u en uw bezoek op de unit een aantal hygiëneregels te volgen. Het dragen van jassen en sieraden om de hand en pols (ring, armband, horloge) is niet toegestaan.

Voordat u de neonatologie unit binnengaat, dient u uw jas en tas in een kluisje in de sluis achter te laten en vragen we u uw handen te wassen met water en zeep bij binnenkomst. Op verschillende plekken staan daarnaast dispensers om uw handen te desinfecteren. Bij zichtbaar vuil op de handen dient u de handen altijd te wassen met water en zeep. Ook na het verschonen van de luier of het vastpakken van de mobiele telefoon dient u de handen te desinfecteren.

Bij griep of andere besmettelijke aandoeningen adviseren wij u om niet op de unit te komen. Bij verkoudheid of een koortslip is een mondmasker en extra handhygiëne meestal voldoende. De verpleegkundige kan u hierin adviseren. Geef het daarom ook aan bij haar/hem als u zich niet lekker voelt. Bezoekers (dus niet de ouders) die ziek zijn, een koortslip hebben of in contact geweest zijn met een besmettelijke ziekte mogen niet op de unit komen.

De ouders van de baby’s zijn ten alle tijden welkom op de neonatologie unit. Broertjes en zusjes mogen gedurende de hele dag op bezoek komen, mits zij niet ziek zijn en waterpokken hebben doorgemaakt. Andere bezoekers zijn in overleg met de verpleging welkom tijdens de bezoekuren van 16.00 – 20.00 (maximaal twee per keer), echter alleen als een van de ouders zelf ook aanwezig is. Bezoekers mogen alleen buidelen met de baby als deze in een wieg ligt. Bij couveuse baby’s mag dit helaas niet.

Voor broertjes en zusjes is er een speciale couveuse koffer met een pop, materialen en een boekje  aanwezig. Deze kan u lenen van de verpleging om thuis broertjes en zusjes op spelende wijze de medische situatie uit te leggen van uw baby.

Op de neonatologie unit is het toegestaan om te drinken. Warme dranken zijn niet toegestaan. In verband met de hygiëne is het eten op de neonatologie niet toegestaan.

De verzorging van uw baby
Uw baby wordt op de neonatologie unit verzorgd volgens de ontwikkelingsgerichte zorg methode. Deze methode heeft als doel het verminderen van stress en prikkels, en het bieden van comfort en stabiliteit aan de pasgeboren baby. Daarnaast bevordert het de hechting tussen baby en ouder.

In een ziekenhuisomgeving wordt een baby blootgesteld aan veel prikkels, zoals licht, geluid en aanrakingen van verschillende mensen. Daarnaast moeten bij sommige baby’s medische handelingen worden uitgevoerd. Om uw baby hiervan zo min mogelijk stress te laten ervaren, wordt uw baby ondersteund, en wordt er per moment gekeken wat uw baby aan kan. Uw baby kan namelijk al veel vertellen via lichaamstaal. De verpleegkundigen op de neonatologie unit zijn gespecialiseerd in het herkennen van deze signalen.

Stress heeft een negatieve invloed op de ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel. Het beïnvloedt onder andere de groei, het reguleren van ademhaling, het zuurstofgehalte in het bloed, hartslag, het drinken, de weerstand, het slapen en het verbruik van calorieën.

Stress is niet altijd te voorkomen, maar we streven ernaar om het zoveel mogelijk te beperken. Het minimaliseren van stress vraagt een aantal aanpassingen van het medisch personeel, maar ook voor u als ouder.

Licht en geluid
Een baby heeft veel behoefte aan diepe slaap en wordt hierin makkelijk gestoord. De gevoeligheid voor licht en geluid is groot. Praat daarom zachtjes, niet over uw baby heen en let op het gebruik van uw mobiele telefoon. Gebruik geen flits bij het maken van foto’s. Leg bij een gesloten couveuse, geen spullen op de couveuse.

Lichaamshouding, ondersteuning en slaap
Sommige baby’s hebben extra ondersteuningsmaterialen nodig in de couveuse of het wiegje. Deze ondersteuningsmaterialen zorgen ervoor dat uw baby zich geborgen en veilig voelt. U kan daarnaast een geurdoekje of klein knuffeltje meenemen. Uw baby wordt zo min mogelijk gestoord tijdens de diepe slaap. Indien mogelijk wordt er gewacht met het verzorgen of een handeling tot de baby uit zichzelf wakker wordt of licht slaapt.

De kinderfysiotherapeut begeleidt u en uw kindje in het stimuleren van een zo optimaal mogelijke motorische ontwikkeling en stemt dit af of de individuele behoeftes. Voor prematuren geboren <32 weken of <1500 gram is er een speciaal ToP programma, met fysiotherapie en begeleiding aan huis. Meer informatie hierover kan u vinden op https://www.top-eop.nl/ of via de kinderfysiotherapeut van de afdeling.

Verzorging
Zorg voorafgaand aan het verzorgen van uw baby dat u alle benodigde materialen bij de hand heeft. Ondersteun uw baby bij het wakker worden (indien nog slapend) en vertel wat u gaat doen. Tijdens het verzorgen heeft uw baby behoefte aan ondersteuning van de lichaamshouding. De verpleegkundige kan u hierbij ondersteunen. Let gedurende het gehele zorgmoment op de reactie van uw baby, en las zo nodig een pauze in.

Voeding
Met de verpleegkundige maakt u afspraken over de voeding van uw baby. Ook wordt er gekeken naar wat uw baby tijdens het voedingsmoment aan kan. Indien u borstvoeding of de fles geeft wordt gekeken of uw baby voedingsbereid is (wakker, zoekend, zuigbehoefte) en voldoende vaardig is om veilig te kunnen drinken. De verpleegkundige kan u helpen bij het leren beoordelen hiervan. Er zijn kolfapparaten beschikbaar op de couveuse afdeling.

Buidelen
Een belangrijk onderdeel van de verzorging van uw baby is het buidelen. Buidelen bevordert de hechting tussen u en uw baby en kent daarnaast nog veel andere gezondheidsvoordelen. Buidelen met zowel de moeder als ook de vader is even belangrijk voor de baby. We vragen u per keer minimaal 1 uur te buidelen (hoe langer, hoe beter) en de baby niet tussentijds over te tillen naar een ander persoon (uitzonderingen daar gelaten). Voor de baby is het overtillen een stressvol en vermoeiend moment. Omdat pasgeboren baby’s erg vatbaar zijn voor infecties, is hygiëne erg belangrijk.

Trek bij het buidelen schone kleding aan, die aan de voorkant open kan en draag geen parfum of andere sterke geuren. Zorg voor voldoende warmte tijdens het buidelen, bijvoorbeeld door een deken over de baby heen te leggen.

Pijn
Het is vervelend om te zien dat uw baby pijn heeft. Door uw baby vast te houden, te zingen en te praten kan u de pijn verzachten. Wij proberen tijdens onze handelingen ervoor te zorgen dat uw baby zo min mogelijk pijn heeft. In sommige gevallen kan u uw baby vasthouden tijdens de handeling. Zo niet, dan vragen we u uw baby te troosten door uw handen stil op het hoofd of het lichaam te houden. Voor een pijnlijke handeling geven we de baby sucrose (suikerwater). Sucrose in combinatie met zuigen, werkt pijnstillend bij baby’s tot de leeftijd van 1 jaar. Bij baby’s waarbij we verwachten dat ze pijn krijgen of al medicijnen hebben tegen de pijn, houden we een pijnscore bij. Hierdoor kunnen wij gepaste pijnstilling geven.

Dagstructuur
Vanaf +/- 09.00 uur wordt er visite gelopen door de verpleegkundige en de arts. Dit is een kort moment (5 – 10 minuten) waarin het medisch beleid van uw baby wordt geëvalueerd en besproken. Als alle patiënten besproken zijn komen de (kinder-)artsen bij uw baby om hem/haar te bekijken. U kunt van tevoren bij de verpleegkundige aangeven of u hierbij aanwezig wil zijn, dit is mogelijk op maandag, woensdag en vrijdag. Als u er niet bent, en er zijn nieuwe ontwikkelingen, dan zal de arts proberen u op een ander moment te bereiken. Het is fijn als u van te voren op het voedingsbord in de unit aangeeft wanneer u denkt aanwezig te zijn voor de verzorging van uw baby en eventueel de visite. Eens per week wordt er gestreefd een oudergesprek met een vaste arts in te plannen. Hierin kunt u alle vragen stellen die u heeft over uw baby.

Care4Neo
Care4Neo is de oudste neonatologie-patiëntenvereniging van Europa en heeft als doel ouders van couveusekinderen een steuntje in de rug te geven. Onder couveusekinderen wordt verstaan te vroeg geboren (prematuur), te licht geboren (dysmatuur) en ziek geboren baby’s. Care4Neo biedt informatievoorziening, belangenbehartiging en lotgenotencontact aan ouders. De verpleegkundige van de unit kan u in contact brengen met Care4Neo voor lotgenotencontact en ouderbijeenkomsten. Daarnaast verwijzen wij u naar de website www.care4neo.nl .

Parkeren en eetgelegenheden
Het is mogelijk om via de receptie een maandpas te huren voor het parkeerterrein. Deze pas kost €25,00 per maand en er moet een borg van €25,00 betaald worden. Een dagkaart voor parkeren kost €11,00.

De koffie/thee automaat voor ouders/bezoekers is de vinden naast de lift op de eerste verdieping.

In de hal van de hoofdingang vindt u de winkel en lunchroom van Vermaat. Uw bezoek en u kunnen hier terecht voor luxe broodjes, soepen, smoothies en meer.

Daarnaast worden hier cadeauartikelen verkocht. Openingstijden: Maandag t/m vrijdag van 08.00 – 16.30 uur en in het weekend van 15.00 -18.00 uur.

Buiten deze openingstijden raden wij ouders aan een korte wandeling te maken naar winkelcentrum Groenhof. Dit winkelcentrum bevindt zich op 10 minuten loopafstand van het ziekenhuis en heeft een rijk assortiment aan supermarkten en delicatessewinkels.

MijnZHA
Het patiëntenportaal MijnZHA is een veilige, digitale omgeving waarmee u vanuit huis een deel van uw medische dossier kunt inzien. Maar u kunt er ook uitslagen van onderzoeken zien; een overzicht van uw afspraken in het ziekenhuis vinden en een afspraak annuleren; berichten sturen naar uw zorgverlener; eenvoudig een herhaalrecept aanvragen. Aanmelden en inloggen kan via mijnzha.ziekenhuisamstelland.nl of via het klantcontactcentrum via 020 755 6457.

Telefoonnummer
De neonatologie afdeling is dag en nacht te bereiken op 020 – 755 6510.

Wij horen graag van u wat u vindt van de zorgverlening aan uw baby. Daarom stellen wij het op prijs als u uw vragen, suggesties en ervaringen met ons deelt. Heeft u nog vragen en/of opmerkingen naar aanleiding van de opname of deze folder? Deze kan u stellen aan de verpleegkundige van de unit of de kinderarts.

Specialismen & afdelingen