Uw kind ligt opgenomen wegens benauwdheidsklachten. Uw kind mag weer naar huis als hij/zij voldoende is hersteld en geen extra zuurstof (meer) nodig heeft. Op het moment van ontslag is uw kind nog niet volledig hersteld, maar zal het thuis verder moeten opknappen. De klachten kunnen nog een aantal weken aanhouden, maar nemen in ernst geleidelijk af. Wij adviseren u daarom dat uw kind thuis doorgaat met Salbutamol volgens het afbouwschema dat u mee krijgt van de arts.

Salbutamol is een luchtwegverwijder die de spiertjes rond de luchtwegen weer laat ontspannen. Het medicijn wordt toegediend in de vorm van inhalatiemedicatie (pufjes) met een voorzetkamer. Het effect van Salbutamol is vaak goed aan uw kind te merken. Hij/zij wordt levendiger, ademt makkelijker en hoest beter het slijm op. Druk gedrag en een snellere hartslag zijn een veel voorkomende bijwerking.
Afhankelijk van de benauwdheidsklachten van uw kind, wordt er mogelijk ook gestart met onderhoudsmedicatie zoals Fluticason of Beclomethason. Deze medicatie beschermen de luchtwegen en remmen de ontsteking, waardoor de klachten verminderen. Dit wordt met u besproken door de arts.

Inhalatie instructie
De kinderverpleegkundige neemt de inhalatietechniek met u door. Meer informatie en een passende instructiefilm kan u vinden op: www.inhalatorgebruik.nl

(Stap 0: Voor eerste gebruik van het medicijn: Verwijder de beschermdop van de dosisaërosol, de dosisaërosol krachtig schudden en 3 doses wegspuiten buiten de voorzetkamer).

Stap 1: Verwijder de beschermdop van de dosisaërosol (langer dan 1 week niet gebruikt: krachtig schudden en 1 dosis wegspuiten buiten de voorzetkamer). Schud de dosisaërosol krachtig (De inhoud van een verstuiver bestaat uit drijfgas en medicijn. Als u deze niet schudt krijgt uw kind geen medicijn binnen) en plaats de dosisaërosol met de opening naar beneden en recht vooruit in de voorzetkamer.

Stap 2: Zorg dat de mond van uw kind leeg is, ook geen speen. Laat het kind rechtop zitten of eventueel staan. Houd de voorzetkamer horizontaal en plaats het masker goed aangesloten op het gezicht over mond en neus van het kind.

Stap 3: Druk de dosisaërosol 1 keer in (niet vaker). Laat het kind 5 keer rustig in- en uitademen (of 10 seconden) door de voorzetkamer. Houdt het masker goed aangesloten tot het kind klaar is.

Stap 4: Indien meerdere inhalaties zijn voorgeschreven, de dosisaërosol uit de voorzetkamer halen en vervolgens de instructies vanaf stap 1 herhalen.


Stap 5:
Na inhalatie de mond en keel spoelen: het eerste slokje gorgelen en uitspugen, het tweede slokje doorslikken of indien dit niet mogelijk is iets eten of drinken.

Stap 6: Bewaar de medicatie op een veilige plek (kamer temperatuur), buiten het bereik van kinderen. Maak de voorzetkamer schoon volgens de instructies van de fabrikant. Wij adviseren de voorzetkamer na 1 jaar te vervangen.

  1. Bereken wanneer de dosisaërosol leeg is. Op de zijkant van de dosisaërosol staat hoeveel doses erin zitten; eventueel de doses turven en de datum van aanbreken noteren. Indien u niet zeker weet of er nog medicatie in zit spuit u 1 dosis tegen glas (bijvoorbeeld een raam). Ziet u op het bespoten oppervlak een duidelijke witte laag, dan zit er nog medicijn in de verstuiver. Bij twijfel altijd een nieuwe verstuiver ophalen bij de apotheek.

Afbouwschema Salbutamol

Datum:                  
01.00                  
02.00                  
03.00   X              
04.00                  
05.00                  
06.00     X            
07.00   X   X   X      
08.00                  
09.00                  
10.00                  
11.00   X              
12.00     X            
13.00       X          
14.00                  
15.00   X              
16.00                  
17.00                  
18.00 X   X            
19.00   X   X   X      
20.00                  
21.00                  
22.00 X                
23.00   X              
24.00     X            


Bereikbaarheid
Heeft u vragen? Neem dan contact op met de polikliniek kindergeneeskunde (ma-vrij 8.00 – 16.30): 020 755 7028, ‘s avonds en ‘s nachts kunt u bellen met de huisartsenpost.

Specialismen & afdelingen