De arts op de Spoedeisende Hulp (SEH) heeft u verteld dat uw sleutelbeen gebroken is (claviculafractuur). In deze folder leest u over de klachten en de behandeling.

Wat is een gebroken sleutelbeen?
Een gebroken sleutelbeen is een van de meest voorkomende botbreuken, die meestal ontstaat door een val op de schouder of op de uitgestrekte arm. Het sleutelbeen vormt de verbinding tussen borstbeen en schouderblad. Het is bijna altijd een gemakkelijk genezende botbreuk. Er doen zich zelden complicaties voor.

Bij kinderen is meestal sprake van een ‘twijgbreuk’. Dit betekent dat het bot gebroken is, maar dat het beenvlies dat eromheen zit nog heel is.

Wat zijn de verschijnselen?

  • Pijn en zwelling ter plaatse van de breuk op het sleutelbeen.
  • Soms is het zichtbaar dat een uiteinde van de breuk tegen de huid aan duwt.
  • Stekende/scherpe pijn bij bewegen van de arm.

Diagnose en onderzoek
De arts stelt de diagnose van een fractuur aan de hand van de aard van de klachten, het lichamelijk onderzoek en een röntgenfoto. Een gebroken sleutelbeen is door de ligging gemakkelijk te onderzoeken.

De behandeling op de SEH
Bij de meeste mensen herstelt de sleutelbeenbreuk goed door enkele weken een draagband (mitella of sling) te dragen in 90 graden en rust te houden. Het is vaak niet nodig om te opereren, ook al staat het sleutelbeen niet helemaal op de goede plek.

Leefregels

  • Rust bevordert de genezing. Maar na een week mag (en moet) er geoefend worden. Instructies krijgt u op uw eerste poli-afspraak.
  • U kunt de mitella/sling ’s nachts en tijdens het douchen of baden afdoen.
  • Tegen de pijn mag u paracetamol innemen. Het advies is vier keer per dag 2 tabletten van 500 mg, of de voorgeschreven pijnstiller. Bij kinderen geeft u de kinderdosering.
  • Het is verstandig sport en gymnastiek niet eerder dan 6 weken na het ongeval te hervatten.

Controle
Ongeveer een week na uw bezoek aan de SEH komt u voor controle op de Polikliniek Chirurgie of Orthopedie. Hier zullen vervolgafspraken gemaakt worden over het verdere verloop van uw herstel.

Vragen?
Tijdens kantoortijden; Bel de afdeling waar uw vervolgafspraak is gepland. Polikliniek chirurgie; 0207557014 of polikliniek orthopedie; 0207557034.

Na kantoortijden, in het weekend en op feestdagen kunt u de spoedeisende hulp bellen. Belt u naar het algemene nummer van het ziekenhuis (020 – 755 7000). Men verbindt u dan door met de spoedpost. U kunt hem of haar uw vragen of klachten bespreken.

Met vragen kunt u ook terecht bij uw huisarts.

Specialismen & afdelingen