Bij een mallet vinger heeft u een pees gescheurd die het strekken van het vingertopje verzorgd. De mallet vinger valt op doordat het vingertopje afhangt en u deze niet actief zelf kunt strekken. Wanneer het peesje scheurt kan dit alleen de pees zijn of heeft de pees een stukje bot meegetrokken. Voor de behandeling maakt het geen verschil. In beide gevallen staat het eindkootje gebogen en kan het niet actief gestrekt worden.

Behandeling
U krijgt een siliconen spalk (thermoplast) aangemeten, waardoor het laatste kootje zoveel mogelijk in overstrekking staat. In deze stand krijgen de kapotte peesdelen de kans aan elkaar te groeien.

U moet de spalk 6 weken dag en nacht omhouden. Daarna 6 weken alleen ’s nachts; voor overdag krijgt u dan oefeningen mee. De totale behandelingsperiode bedraagt ongeveer 12 weken.

Voor goed herstel zijn de volgende punten belangrijk:

 • Draag de spalk continu. U voorkomt op deze manier dat de strekpees weer afscheurt. Mocht u het spalkje om een of andere reden willen afdoen (bijvoorbeeld om de vinger schoon te maken), doe dit dan heel voorzichtig.
  Let op: Buig het topje van de vinger niet. Als de vinger toch gebogen wordt, dan wordt alle herstel die tot dan toe bereikt is, tenietgedaan.
 • Houd uw vinger met de spalk goed droog, zodat de huid niet week wordt en/of geïrriteerd raakt.
 • Houd uw hand bij voorkeur hoog.
 • Belast uw hand niet te zwaar.

Pijn
Bij pijn (vooral wanneer een stukje bot is afgebroken) kunt u, tenzij er medische bezwaren zijn, paracetamol 500 mg gebruiken (maximaal 3000 mg per dag). Kinderen geeft u de kinderdosering. Als de arts een ander recept voorschrijft, volgt u dat recept

Vragen
Bij vragen of problemen kunt u contact opnemen met Ziekenhuis Amstelland:

 • Spoedeisende Hulp: 020 – 755 6560
  (7 dagen per week, 08.00-22.00 uur)
 • Gipskamer: 020 – 755 7120
  (maan- t/m vrijdag, 8.30-16.30 uur)
 • Algemene nummer: 020 – 755 7000
  (7 dagen per week, 22.00-08.00 uur)

Met vragen kunt u ook terecht bij uw huisarts.

Specialismen & afdelingen