Aambeien zijn opgezwollen weefsels met bloedvaten in de anus en/of de endeldarm. Aambeien kunnen ontstoken raken, gaan bloeden en groter worden. Met een proctoscopie kan worden vastgesteld of u aambeien heeft.

Als dit mogelijk is, worden de aambeien tijdens de proctoscopie behandeld met rubberbandligatie (= elastiekjes). Na ongeveer 10 dagen zullen de bandjes met de ontlasting verdwijnen.

Operatie

De hemorroïdectomie is een operatie om aambeien weg te halen. De chirurg haalt de aambeien weg met een elektrisch mes. Het duurt gemiddeld 6 weken voordat u weer helemaal hersteld bent. Bij deze operatie gaat u onder algehele narcose of krijgt u een ruggenprik. Tijdens de operatie ligt u op de rug met de benen omhoog in beensteunen. De chirurg snijdt de aambei weg met een elektrisch mes. De aambei wordt bij de basis in de huid ingesneden. Deze operatie wordt ervaren als een pijnlijke ingreep.

Het bloedvat dat zorgt voor de bloedtoevoer van de aambei wordt opgezocht via de binnenzijde van de sluitspieren en afgebonden. De kans dat de sluitspier wordt beschadigd is klein. De aambei wordt weggenomen en de wond aan de binnenkant van de anus gehecht met oplosbare hechtingen. Aan de buitenkant van de anus blijven de wondjes open. Aan het eind van de operatie verdooft de chirurg de wonden zodat u de eerste uren na de operatie minder pijn heeft.  De wond wordt aan de buitenkant van de anus afgedekt met een gaas, die u bij thuiskomst kan verwijderen. De wond geneest in een paar weken, ook als die niet wordt gehecht.

Goed voorbereid op de operatie

  • Laxeren voor de operatie: om te zorgen dat de endeldarm van binnen schoon is, vragen we om vóór de operatie te laxeren met een Microlax. De endeldarm is het laatste deel van de dikke darm.
  • Zorg dat u de pijnstillers voor na de operatie in huis heeft.
  • Voorkom verstopping na de operatie. Het is belangrijk dat u geen last krijgt van verstopping na de operatie. Heeft u wel last van verstopping en gebruikt u laxeermiddelen, gebruik ze dan ook rondom de operatie. Heeft u wel last van verstopping maar gebruikt u geen laxeermiddelen, vraag dan voor de operatie een recept bij uw chirurg en probeer ze een aantal dagen voor de operatie uit.

Adviezen na de operatie

  • U mag zitten, u hoeft niet in bed te liggen.
  • We raden aan om in ieder geval de eerste 2 weken na de operatie pijnstillers te gebruiken.
  • Zorg voor een makkelijke stoelgang. Eet en drink regelmatig. Eet voldoende voedingsvezels zoals zemelen, volkorenbrood, groente en fruit. Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. En zorg dat u voldoende beweegt. Zo zorgt u dat de ontlasting zacht blijft en dat helpt bij de stoelgang. Indien u een recept heeft gekregen voor laxeermiddelen, neem deze dan al 2 dagen voor de operatie in. Het kan na de operatie soms een aantal dagen duren voordat uw stoelgang weer op gang komt.
  • We raden u aan om 2-4 weken niet te sporten, geen zwaar lichamelijk werk te doen en niet naar de sauna of in bad te gaan. U mag wel gewoon douchen.
  • De wond geneest na ongeveer 6 weken. Wij raden u aan om na iedere ontlasting de anus met water schoon te maken of te douchen en droog te deppen; eventueel zinkoxidezalf of vaseline op de huid rondom de anus te smeren. Hiermee beschermt u de huid tegen wondvocht. U koopt zinkoxidezalf bij de apotheek.
  • We raden af om auto of motor te rijden gedurende het gebruik van Tramadol. Lees eventueel de bijsluiter voor meer informatie. 

Controle na de operatie 

U heeft 2 weken na de operatie een afspraak bij ons. U komt dan voor controle. Na de operatie krijgt u een mail of SMS waar de datum en tijd van de afspraak in staat.

Normale klachten na de operatie

  • U kunt last krijgen van verstopping. Mogelijk door de pijn. Maar ook de Tramadol kan als bijwerking hebben dat de stoelgang moeilijk gaat. Daarom krijgt u een recept om 2 dagen voor de operatie met een laxeermiddel te starten.
  • Het duurt minstens 2 weken voordat de inwendige wond genezen is. Vochtverlies is normaal gedurende deze periode.
  • De wondranden zwellen op als reactie op de operatie en daardoor kan het lijken of de wond ontstoken is. De zwelling trekt na 2 tot 4 weken weer weg. 
  • U kunt tijdelijk last krijgen van ongecontroleerd verlies van windjes of ontlasting. Dit komt doordat de kringspier tijdelijk minder goed sluit door zwelling van het slijmvlies. Dit gaat weer over als de wond(en) genezen zijn.
  • Plassen kan tijdelijk moeilijker gaan door de pijn. Maar ook de Tramadol kan als bijwerking hebben dat plassen niet of moeilijk gaat.

Bel ons bij deze klachten

  • Als het bloeden niet stopt, blijf dan niet op de wc zitten. Ga in bed liggen en druk de wond eventueel af met een stapeltje gaasjes. Zorg dat er iemand bij u is en bel ons.
  • Als de pijn niet minder wordt bij het opvolgen van de instructie over pijnstilling.
  • Indien u geen ontlasting heeft gehad op de 3e dag na de operatie
  • Indien plassen niet lukt. Als u de hele tijd kleine beetjes moet plassen, of als u 18 uur niet heeft geplast neem dan contact met ons op. Soms is het nodig om een catheter te plaatsen.
  • Indien u meer dan 38 graden koorts heeft.
  • Indien u zich zorgen maakt.

Complicaties

In de eerste weken na de operatie kan een bloeding of een ontsteking optreden. Na 6 weken als de wonden genezen zijn, zijn er soms nog huidflapjes aanwezig. Op lange termijn kan een vernauwing van de anus ontstaan of juist vochtlekkage uit de anus optreden. Deze complicaties zijn zeldzaam.

Contact

U kunt bellen met de Polikliniek Chirurgie 020-7557014 of buiten kantooruren (tot 22.00) met de Spoedeisende hulp 020-755 6559. Tussen 22.00 uur en 8.00 uur kunt u contact opnemen via het algemene telefoonnummer van het ziekenhuis, 020 -755 7000.

Specialismen & afdelingen