Een pacemaker is een klein computertje dat onder de huid ingebracht kan worden en dat geleidingsproblemen in de “bedrading” van het hart kan oplossen.

Pacemakerimplantaties worden door de cardiologen van het Ziekenhuis Amstelland gedaan op de operatieafdeling (OK) van het ziekenhuis. Daarna moet u  één nacht plat op bed liggen in het ziekenhuis. Hoe snel u daarna ontslagen wordt hangt af van uw omstandigheden. Voor pacemakerwisseling (meestal omdat de batterij leeg is) hoeft u niet opgenomen te worden, dit kan in dagbehandeling.

Op welke plek wordt de pacemaker ingebracht? 

De pacemaker wordt onder het linker of rechter sleutelbeen ingebracht. Eerst worden de één of twee elektrodes, de draden van de pacemaker, ingebracht in het hart. De cardioloog doet dit door deze onder röntgendoorlichting op te schuiven naar het hart en op de juiste plek te leggen. Daarna wordt de pacemaker(generator) eraan vast gemaakt, ingebracht in een te vormen onderhuidse holte en de wond wordt gesloten. Er blijft een litteken van 3-4 cm over.

Is deze ingreep pijnlijk? 

De cardioloog verdooft plaatselijk zodat u in principe niets voelt. Als u pijn blijft voelen kunt u dit aangeven. De cardioloog kan dan eventueel meer verdoving geven.

Is deze ingreep gevaarlijk?

Zoals bij ieder onderzoek zijn er ook bij pacemakerimplantaties mogelijke complicaties. Tijdens de procedure kunnen hartritmestoornissen ontstaan of (toename van) geleidingsstoornissen. Er kunnen naderhand bloedingen optreden rond de ingebrachte pacemaker. Omdat er met een naald in een ader onder het sleutelbeen geprikt moet worden kan er een gaatje in het longvlies ontstaan, waardoor de long wat in kan klappen. De kans op het optreden van deze complicaties is zeer klein.

Specialismen & afdelingen