Steenverwijdering in de urineleider

De urineleider (ureter) is de afvoerende buis tussen de nier en de blaas en is verantwoordelijk voor transport van urine van nier naar blaas. 

Een klein steentje in de urineleider wordt over het algemeen vanzelf uitgeplast. Bij een grotere steen, die waarschijnlijk niet spontaan wordt uitgeplast, kan een ingreep nodig zijn. De steen kan worden vergruisd en/of verwijderd door middel van een operatie.

Niersteenvergruizing (lithotripsie)
Om grotere stenen kwijt te raken was vroeger altijd een operatie nodig waarbij de urinebuis werd geopend. Tegenwoordig is  in veel gevallen ook een niersteenvergruizing mogelijk. Dit gebeurt met een niersteenvergruizer, waarna de stukjes steen vanzelf uitgeplast worden.

Ureteroscopie
Wanneer een behandeling met de niersteenvergruizer geen resultaat heeft gehad of wanneer de niersteenvergruizing voor u niet geschikt lijkt (te grote niersteen, heftige buikpijnaanvallen), kan worden gekozen voor een ureteroscopie (ureter = urineleider en scopie = kijken). 

Urologie

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Urologie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Urologie

E-mail: urologie@zha.nl

Afdeling A 10, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7038
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur