U bent behandeld voor een vorm van blaaskanker die niet in de blaasspier groeit. De tumor in de blaas is weggehaald, maar er is een kans op terugkeer van de ziekte. Daarom onderzoeken wij uw blaas regelmatig. Dit kan gedaan worden door middel van een inwendig blaasonderzoek, ook cystoscopie genaamd. Het kan ook middels een urinetest, zoals de Bladder Epicheck.

Wat is de Bladder Epicheck-test?
Epicheck is een urineonderzoek dat de aanwezigheid van een blaastumor kan voorspellen. Deze test vervangt tijdens de nacontrole een deel van de inwendige blaasonderzoeken.  U kunt voor dit urineonderzoek zelf een urinemonster opsturen naar het laboratorium. U hoeft hiervoor dus niet naar het ziekenhuis te komen. Het laboratorium van Sanquin onderzoekt uw urine en stuurt de uitslag op naar de uroloog. Uw uroloog gaat de uitslag en het vervolg met u bespreken via een telefonische afspraak.

Een negatieve uitslag
Een negatieve uitslag betekent dat er geen tekenen worden gevonden die wijzen op een terugkeer van de ziekte. Met ongeveer 99% zekerheid is er geen sprake van een agressieve vorm van blaaskanker.

Een positieve uitslag
Indien de Epicheck een positieve uitslag aangeeft, betekent dit in ongeveer de helft van de gevallen dat de blaaskanker is teruggekeerd. Om dit verder te onderzoeken wordt u ingepland voor een cystoscopie.

Als u na het lezen van deze folder nog vragen hebben, dan kunt u contact opnemen met de polikliniek Urologie. Wij zijn op werkdagen tussen 8.00 uur en 16.30 uur bereikbaar via 020 755 7038. Polikliniek urologie route A10.