Prostaatechografie

Met behulp van echografie (ultrageluid) kan de prostaat en omgeving heel precies worden afgebeeld. Aangezien de klier zo dicht bij de endeldarm ligt, kan dit onderzoek het beste via de anus worden uitgevoerd.

Het onderzoek vindt poliklinisch plaats en in het bijzijn van een verpleegkundige. Echografie is niet pijnlijk. In de kleedruimte ontbloot u het onderlichaam. Hierna neemt u plaats op de echografietafel. Het is noodzakelijk dat u de benen gespreid in de beensteunen legt. Vervolgens wordt een ruime hoeveelheid gelei op en in de anus aangebracht, waarna een kunststof buisje enkele centimeters in de anus wordt geschoven. Het is belangrijk hierbij de sluitspier goed te ontspannen. Dan kan het onderzoek, zelfs bij kloofjes of aambeien, pijnloos verlopen. Via het buisje worden de prostaat en zaadblaasjes in beeld gebracht op een televisiescherm. Het is daarbij mogelijk de prostaat nauwkeurig te meten en de inwendige vorm te beoordelen en eventuele afwijkingen zichtbaar te maken.

Het onderzoek duurt ongeveer tien tot vijftien minuten.

Urologie

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Urologie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Urologie

E-mail: urologie@zha.nl

Afdeling A 10, rode route
Telefoonnummer: (020) 755 7038
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur