Pacemaker

Wat is een pacemaker?
Een pacemaker is een klein computertje dat onder de huid ingebracht kan worden en dat geleidingsproblemen in de "bedrading" van het hart kan oplossen.

Waar gebeuren de pacemakerimplantaties? 
Pacemakerimplantaties worden door de cardiologen van het Ziekenhuis Amstelland gedaan op de operatieafdeling (OK) van het ziekenhuis. Daarna moet u  2 uur plat op bed liggen in het ziekenhuis. Hoe snel u daarna ontslagen wordt hangt af van uw omstandigheden maar in principe de volgende ochtend. Voor pacemakerwisseling (meestal omdat de batterij leeg is) hoeft u niet opgenomen te worden, dit kan in dagbehandeling.

Op welke plek wordt de pacemaker ingebracht? 
De pacemaker wordt onder het linker of rechter sleutelbeen ingebracht. Eerst worden de één of twee elektrodes, de draden van de pacemaker, ingebracht in het hart. De cardioloog doet dit door deze onder röntgendoorlichting op te schuiven naar het hart en op de juiste plek te leggen. Daarna wordt de pacemaker(generator) eraan vast gemaakt, ingebracht in een te vormen onderhuidse holte en de wond wordt gesloten. Er blijft een litteken van 3-4 cm over.
    
Is deze ingreep pijnlijk? 
De cardioloog verdooft plaatselijk zodat u in principe niets voelt. Als u pijn blijft voelen kunt u dit aangeven. De cardioloog kan dan eventueel meer verdoving geven.

Is deze ingreep gevaarlijk? 
Zoals bij ieder onderzoek zijn er ook bij pacemakerimplantaties mogelijke complicaties. Tijdens de procedure kunnen hartritmestoornissen ontstaan of (toename van) geleidingsstoornissen. Er kunnen naderhand bloedingen optreden rond de ingebrachte pacemaker. Omdat er met een naald in een ader onder het sleutelbeen geprikt moet worden kan er een gaatje in het longvlies ontstaan, waardoor de long wat in kan klappen. De pacemaker en de draden zijn een “vreemd lichaam” voor uw lijf, dit gaat gepaard met een geringe kans op infectie ervan. De draden van de pacemaker kunnen in de dagen na inbrengen weer loslaten in uw hart en moeten dan opnieuw op hun plek gelegd worden. De kans op het optreden van deze complicaties is zeer klein.

 

 

Cardiologie

Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan wordt u door het ziekenhuis gebeld voor het maken van een afspraak.

Wanneer u na drie dagen nog geen reactie heeft gekregen, kunt u zelf contact opnemen met de polikliniek.

Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt bellen met de polikliniek of een e-mail sturen.

Buitenpoli
In verband met maatregelen rondom het coronavirus is de buitenpoli echter nog gesloten. Wij doen er alles aan om deze poli zo snel mogelijk weer te openen.

Hartrevalidatie
Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen. 

Cardiologie

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route
E-mail: cardio@zha.nl