Pacemaker

Wat is een pacemaker? 
Een pacemaker is een klein computertje dat onder de huid ingebracht kan worden en dat geleidingsproblemen in de "bedrading" van het hart kan oplossen.

Waar gebeuren de pacemakerimplantaties? 
Pacemakerimplantaties worden door de cardiologen van het Ziekenhuis Amstelland gedaan op de operatieafdeling (OK) van het ziekenhuis. Daarna moet u  één nacht plat op bed liggen in het ziekenhuis. Hoe snel u daarna ontslagen wordt hangt af van uw omstandigheden. Voor pacemakerwisseling (meestal omdat de batterij leeg is) hoeft u niet opgenomen te worden, dit kan in dagbehandeling.

Op welke plek wordt de pacemaker ingebracht? 
De pacemaker wordt onder het linker of rechter sleutelbeen ingebracht. Eerst worden de één of twee elektrodes, de draden van de pacemaker, ingebracht in het hart. De cardioloog doet dit door deze onder röntgendoorlichting op te schuiven naar het hart en op de juiste plek te leggen. Daarna wordt de pacemaker(generator) eraan vast gemaakt, ingebracht in een te vormen onderhuidse holte en de wond wordt gesloten. Er blijft een litteken van 3-4 cm over.
    
Is deze ingreep pijnlijk? 
De cardioloog verdooft plaatselijk zodat u in principe niets voelt. Als u pijn blijft voelen kunt u dit aangeven. De cardioloog kan dan eventueel meer verdoving geven.

Is deze ingreep gevaarlijk? 
Zoals bij ieder onderzoek zijn er ook bij pacemakerimplantaties mogelijke complicaties. Tijdens de procedure kunnen hartritmestoornissen ontstaan of (toename van) geleidingsstoornissen. Er kunnen naderhand bloedingen optreden rond de ingebrachte pacemaker. Omdat er met een naald in een ader onder het sleutelbeen geprikt moet worden kan er een gaatje in het longvlies ontstaan, waardoor de long wat in kan klappen. De kans op het optreden van deze complicaties is zeer klein.

 

Cardiologie

Maak uw afspraak online of telefonisch bij de Polikliniek Cardiologie.
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Buitenpoli
Patiënten die de voorkeur hebben voor een afspraak in Uithoorn, moeten op de gebruikelijke wijze een afspraak maken bij de polikliniek van Ziekenhuis Amstelland. Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u graag naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

Hartrevalidatie
Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen. 

Cardiologie

Telefoonnummer: (020) 755 7005
Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Locatie: Afdeling B 26, blauwe route