Cawthorne-Cooksey oefeningen

De Cawthorne-Cooksey oefeningen worden ingezet als behandeling bij een ontsteking aan het evenwichtsorgaan (neuritis vestibularis) en cervicogene duizeligheid (duizeligheid die de oorsprong heeft in de nek).

Waartegen helpen deze oefeningen?
Deze oefentherapie helpt bij het verminderen van duizeligheidsklachten en het verbeteren van het evenwicht.

Waaruit bestaan de oefeningen?
De oefeningen bestaan uit oog-, hoofd- en lichaamsbewegingen die bedoeld zijn om duizeligheid op te roepen. Hiermee wordt het proces van het herstel van het evenwicht versneld. Deze oefeningen zijn effectief wanneer ze nauwgezet en regelmatig worden uitgevoerd.

Richtlijnen voor de uitvoering
Het is de bedoeling dat u onderstaande aanwijzingen opvolgt, tenzij anders met uw fysiotherapeut is afgesproken.

  • De oefeningen dienen drie tot vier keer per dag te worden uitgevoerd. Per oefening voert u drie series van vijf herhalingen uit. Doe de oefening met gematigde snelheid. Stop bij duizeligheid en misselijkheid.
  • U begint met oefening één (of met de afgesproken oefening). U gaat pas door met de volgende oefening wanneer u bij deze oefening geen duizeligheid of misselijkheid meer ondervindt. De eerste (of afgesproken) oefening hoeft u dan niet meer te doen.
  • Wanneer u bij een bepaalde oefening langer dan twee weken klachten houdt gaat u ook door met de volgende oefening. De betreffende oefening hoeft u daarna ook niet meer te doen. Op deze manier gaat u de hele lijst met oefeningen door.
  • Ga minstens drie maanden met de oefeningen door, ook wanneer u voor uw gevoel in het begin niet vooruit gaat.
  • Na het uitvoeren van de oefeningen kunt u zich enige tijd ‘niet lekker’ voelen (duizelig en misselijk). Dit komt doordat de oefeningen bedoeld zijn om duizeligheid op te wekken. Het is niet de bedoeling dat u zich ziek voelt na het oefenen. Het kan zeven tot tien dagen duren voordat u hierin een nieuw evenwicht hebt bereikt. Dit is normaal.
Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Maak uw afspraak online of telefonisch via (020) 755 7029 bij de Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO).
Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? U kunt online wijzigen of annuleren als u online een afspraak heeft gemaakt. Anders kunt u dit doen via het wijzigingenformulier of bellen met de polikliniek.

Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

Ingang in centrale hal
Telefoonnummer: (020) 755 7029
Bereikbaarheid: Ma t/m vrij 8.00 uur t/m 17.00 uur