Xifodynie heeft geen specifieke symptomen waaraan het te herkennen is. Er kan sprake zijn van pijn op de borst, buikpijn, rugpijn en soms keelpijn of pijn in de armen. Het meest specifieke kenmerk is drukpijn op het xifoïd. De pijnklachten kunnen er soms voor zorgen dat u niet meer alles kunt doen, wat u voorheen wel kon. Daarnaast kunnen de pijnklachten al langere tijd bestaan zonder dat men de oorzaak gevonden heeft. Veelal hebben patiënten een lang traject doorlopen van allerlei onderzoeken zonder resultaat.

Behandelingen Xifodynie

 • Injectie van (tijdelijk) verdovingsmiddel Bupivacaïne 0,25% rondom het xifoïd:
  Een injectie van Bupivacaïne 0,25% zorgt vaak voor tijdelijke verlichting en kan dienen om achter de diagnose te komen. Bij verlichting kan gekozen worden om injectie te herhalen. Het neemt overigens niet de oorzaak weg.
 • Excisie van het xifoïd:
  Als de diagnose duidelijk is dan kan overwogen worden om het xifoïd door middel van een operatie in dagopname te verwijderen onder algehele narcose. Het is een ingreep van ongeveer 20 minuten. Gemiddeld duurt het herstel ongeveer een week.

 

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
  Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het 
  gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak.

 • Contact afdeling Chirurgie

  Afdeling Chirurgie, locatie A 04, rode route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7014
  E-mail: [email protected]