Onze website wordt op het moment vernieuwd. Mist u informatie of heeft u een verbetersuggestie? Wij horen het graag.

Door een langdurig te lage voedingsinname zal het lichaam zelf alles doen om aan energie te komen. Hierdoor worden eigen weefsels zoals vet en spieren aangesproken om energie vrij te maken. Dit kan uiteindelijk leiden tot gewichtsverlies.

Ondervoeding

Bij ondergewicht of onbedoeld gewichtsverlies kan er sprake zijn van ondervoeding. Ondervoeding leidt onder andere tot een verslechtering van de algehele conditie, een verminderde weerstand, een tragere wondgenezing en een langer herstel na ziekte of een operatie.

Dieetbehandeling

Bij ondervoeding is een energie- en eiwitrijke voeding noodzakelijk om de voedingstoestand te verbeteren, door verder gewichtsverlies te voorkomen en indien nodig weer in gewicht aan te komen.
De hoeveelheid energie en eiwit die iemand nodig heeft verschilt per persoon en is onder andere afhankelijk van lengte, gewicht en leeftijd.
Door de ziekte kunt u moeite hebben met eten, aangepaste voeding kan dan mogelijk helpen.

Diëtist

De diëtist is specialist op het gebied van voeding en diëten en kan u begeleiden bij het volgen van een energie- en eiwitrijk dieet, welke is afgestemd op uw voedingsbehoefte.
Ook bij andere voedingsproblemen of wanneer u vragen heeft over voeding bij kanker kunt u terecht bij de diëtist.
Indien u behoefte heeft aan een advies van een diëtist, bespreek dit dan met uw behandelend arts. De arts kan zorgen voor een verwijzing en een afspraak.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

 • Contact afdeling Diëtiek

  Polikliniek Diëtetiek/Diëtheek Amstelland, locatie B003

  Bereikbaar: ma t/m vrij van 9.00 tot 16.00 uur
  Telefonisch spreekuur: 8.45 tot 9.30 uur
  Buiten het telefonisch spreekuur om kunt u een voicemailbericht achterlaten.

  Telefoon: (020) 755 6759