Wat is een vergroeiing van de grote teen?

Schoenen kunnen de grote teen dwingen in een scheefstand, richting de andere tenen. Dan steekt het kopje van het eerste middenvoetsbeentje aan de zijkant uit. Al snel wordt dit een opgezette, pijnlijke bult. De huid die er over heen zit, kan rood en gevoelig worden. Het dragen van schoenen is altijd pijnlijk.

Hoe groter de bult, des te pijnlijker is het lopen.
De grote teen buigt naar de tweede teen toe, of kan er zelfs onder komen te staan. De huid onder uw voet kan dikker en pijnlijker worden. De druk van de grote teen kan de tweede teen van zijn plaats duwen. Soms kan hij de derde teen zelfs overlappen.

Bij een vergroeiing in een vergevorderd stadium ziet de voet er misvormd uit. Als de vergroeiing van de grote teen te ernstig wordt, kunnen problemen bij het lopen optreden. De pijn kan chronisch worden en gewrichtsontsteking kan het gevolg zijn.

Oorzaak

Het kan het gevolg zijn van een spreidvoet, aangeboren aanleg of het dragen van hoge hakken en schoenen met smalle punten.

Behandeling

Behandeling is niet altijd noodzakelijk maar bij pijnklachten of last kan dit wel wenselijk zijn. Behandeling kan bestaan uit:

  • Schoeisel eventueel aangevuld met steunzolen.
  • Een corrigerende spalk.
  • Operatie (chevron osteotomie).

Praktische informatie

  • Afspraak maken/wijzigen

    Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

    Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  • Contact afdeling Orthopedie

    Afdeling Orthodpedie, locatie B 22, blauwe route

    Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

    Telefoon: (020) 755 7034
    E-mail: [email protected]