De dag van het onderzoek mag u thuis nog een licht ontbijt nemen. Een licht ontbijt houdt in: maximaal 2 beschuiten met zoet beleg zonder boter, en heldere dranken zoals water, thee (mag met suiker) of appelsap (geen sinaasappelsap, koffie of melkproducten).

Vlak voor het onderzoek krijgt u het volgende toegediend:

 • 1000 mg paracetamol (pijnstilling);
 • antistollingsinjectie (ter voorkoming van trombose);
 • 10 mg Seresta (kalmeringsmiddel).

Tevens wordt een waakinfuus ingebracht.

Onderzoek

U ligt op uw rug op een onderzoekstafel. Een van de liezen wordt gedesinfecteerd en er wordt een steriel laken over u heen gelegd. De radioloog verdooft de lies en brengt via een holle naald een slangetje op de juiste plaats. Via het slangetje wordt contrastmiddel ingespoten, waarvan u even een warm gevoel kunt krijgen, een vieze smaak in de mond en een gevoel dat u moet plassen. Deze verschijnselen zijn kortdurend. Tegelijkertijd wordt een serie röntgenfoto’s gemaakt.

Duur

Het onderzoek duurt ongeveer anderhalf uur.

Belangrijk

Mocht u zwanger zijn, of denken zwanger te kunnen zijn, meldt u bij uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiologisch laborant. Heeft u eerder een onderzoek gehad, waarbij een röntgencontrastmiddel werd ingespoten in het bloed en u heeft daar een allergische reactie op gehad meldt u dit dan ook voor het onderzoek aan uw behandelend arts, de verpleegkundige of de radiologisch laborant.

De uitslag

De radioloog informeert u direct na het onderzoek over de uitslag. Uw arts die het onderzoek heeft aangevraagd, bespreekt het eventuele vervolgtraject met u.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig.

  Nadat u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, neemt de afdeling Radiologie contact met u op om een afspraak te maken.

  Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven.

 • Contact afdeling Radiologie

  Afdeling Radiologie, locatie C32, gele route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.30-16.45 uur

  Telefoon: (020) 755 7078
  E-mail: [email protected]