Urodynamisch onderzoek is een inwendig onderzoek waarbij de functie van de lagere urinewegen (blaas en afsluitmechanisme) wordt onderzocht.

Voor het onderzoek worden twee zeer dunne slangetjes (catheters) in de blaas (via de plasbuis) en de endeldarm (via de anus) ingebracht. De slangetjes blijven tijdens het onderzoek zitten. Ook worden twee electrodenplakkers naast de anus geplakt. Door middel van de slangetjes en electroden worden diverse metingen gedaan:

 • de blaasinhoud en blaasdruk,
 • de afsluiting van de blaas en het eventuele urineverlies,
 • de uitstroomsnelheid van de urine en de spanning in de bekkenspieren.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Avondspreekuur
  Op de Polikliniek gynaecologie / fertiliteit kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.

  Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
  De gynaecologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Als uw voorkeur uitgaat naar een afspraak in Uithoorn, dan kunt u dit kenbaar maken bij het maken van de afspraak.

 • Contact afdeling Gynaecologie en Fertiliteit

  Afdeling Gynaecologie en Fertiliteit, locatie A 01, rode route

  Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon:(020) 755 7019
  E-mail: [email protected]