Soms is de steen in de urineleider zo groot dat de afvoer van urine gehinderd wordt en de nier daardoor beschadigd kan worden. In dat geval wordt vaak gekozen voor een ureteroscopie, omdat dit een sneller resultaat geeft en de urine weer kan passeren. Een andere reden om te besluiten tot een ureteroscopie zijn koliekpijnen (heftige buikpijnaanvallen), die sneller ingrijpen noodzakelijk maken.
Bij een ureteroscopie brengt de arts onder narcose een dun hol buisje (de ureteroscoop) via de plasbuis en blaas in de urineleider. Wanneer de ureteroscoop op de plaats van de steen is, wordt de steen vergruisd en verwijderd met behulp van speciale instrumenten. Ureteroscopie is een veilige operatiemethode dankzij de verregaande ontwikkeling van de instrumenten waarmee wordt geopereerd.
Hoewel er na een ureteroscopie geen uitwendige wond zichtbaar is, wordt ureteroscopie wel beschouwd als een echte operatie. Over het algemeen is een korte ziekenhuisopname gebruikelijk. Soms kan worden volstaan met een dagopname.
Een alternatief voor ureteroscopie om een steen te verwijderen, is niersteenvergruizing (lithotrypsie).
Praktische informatie
-
Afspraak maken/wijzigen
Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.
Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.
-
MijnZHA
Op MijnZHA kunt u terecht voor:
- Het wijzigen van uw afspraak
- Vragen aan het behandelteam
- Uitslagen bekijken
- Herhaalrecepten aanvragen
- Uw dossier downloaden
- Uw gesprek voorbereiden
- Brieven inzien
-
Contact afdeling Urologie
Afdeling Urologie, locatie A 10, rode route
Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Telefoon: 020 755 7038
E-mail: [email protected] -
Brochures