Een klein steentje in de urineleider wordt over het algemeen vanzelf uitgeplast. Bij een grotere steen, die waarschijnlijk niet spontaan wordt uitgeplast, kan een ingreep nodig zijn. De steen kan worden vergruisd en/of verwijderd door middel van een operatie.

Niersteenvergruizing (lithotripsie)

Om grotere stenen kwijt te raken was vroeger altijd een operatie nodig waarbij de urinebuis werd geopend. Tegenwoordig is  in veel gevallen ook een niersteenvergruizing mogelijk. Dit gebeurt met een niersteenvergruizer, waarna de stukjes steen vanzelf uitgeplast worden.

Ureteroscopie

Wanneer een behandeling met de niersteenvergruizer geen resultaat heeft gehad of wanneer de niersteenvergruizing voor u niet geschikt lijkt (te grote niersteen, heftige buikpijnaanvallen), kan worden gekozen voor een ureteroscopie (ureter = urineleider en scopie = kijken).

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

 • Contact afdeling Urologie

  Afdeling Urologie, locatie A 10, rode route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: 020 755 7038
  E-mail: [email protected]