Alle mannen zullen waarschijnlijk ooit prostaatkanker krijgen, tenzij ze op jonge leeftijd gecastreerd zijn en geen mannelijk geslachtshormoon (testosteron) in het bloed hebben. Er is aangetoond dat de overgrote meerderheid van alle mannen van negentig jaar en ouder kankercellen in hun prostaat hebben. Gelukkig groeit prostaatkanker over het algemeen vrij langzaam, zodat de meesten van hen er nooit last van zullen krijgen. De prostaatkanker is dan slapend aanwezig en zal nooit problemen veroorzaken. Als bij iemand kankercellen worden gevonden is moeilijk te voorspellen of de kanker later actief zal worden danwel ‘slapend’ blijft.

Oorzaak

Het is niet bekend waardoor prostaatkanker wordt veroorzaakt, hoewel testosteron noodzakelijk is voor het ontstaan ervan. Het wordt niet veroorzaakt door een prostaatontsteking (prostatitis) of door een goedaardige vergroting van de prostaat (BPH). Het is zelfs zo dat de kankercellen meestal op een andere plaats in de prostaat zitten dan bij een goedaardige vergroting; BPH ontstaat in het deel direct rondom de plasbuis, terwijl prostaatkanker juist aan de buitenrand van de prostaat ontstaat. Het kan voorkomen dat iemand èn BPH èn prostaatkanker heeft. Iemand gaat dan wegens plasproblemen naar de dokter (door de BPH), waarna er bij onderzoek tevens prostaatkanker wordt vastgesteld.

Klachten

Prostaatkanker geeft in het begin weinig of geen klachten. Doordat de kanker meestal aan de buitenkant van de prostaat begint geeft de zwelling (tumor) pas laat in de ziekte, of helemaal nooit, aanleiding tot een verminderde straalkracht bij het plassen. Daarnaast geeft prostaatkanker bijna nooit pijnklachten; dit gebeurt pas nadat de kanker is uitgezaaid.

Onderzoek

Er zijn een aantal onderzoeken mogelijk naar de aanwezigheid van prostaatkanker en de mogelijkheid van uitzaaiingen:

Behandeling

Als uit onderzoek blijkt dat u prostaatkanker heeft, maakt een team van specialisten een behandelplan voor u. Welke behandeling voor u het meest geschikt is, overlegt u met uw arts.

 

Praktische informatie

  • Afspraak maken/wijzigen

    Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

    Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  • Contact afdeling Urologie

    Afdeling Urologie, locatie A 10, rode route

    Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

    Telefoon: 020 755 7038
    E-mail: [email protected]