Wat is een breuk?

Op de allereerste plaats herken je een breuk aan de zwelling welke duidelijk zichtbaar wordt als de druk in de buik verhoogd wordt, bijvoorbeeld door op de rug van de hand te blazen.

Naast een welving kan ook een zwaar gevoel in de buik optreden (met name ’s middags en ’s avonds). Soms komt de ontlasting ook niet meer zo goed naar buiten. Sommige mensen kunnen ook last van hun rug krijgen.

Het stoma-opvangmateriaal is moeilijker aan te brengen, en er treden gemakkelijker lekkages op. Het is mogelijk dat er pijnklachten ontstaan.

Heb ik kans op het krijgen van een breuk?

Een breuk bij het stoma ontstaat wanneer de buikwand verzwakt is en door hoesten, persen en/of tillen, waardoor in een keer teveel druk op de buik (en het stoma) komt te staan.

Vooral oudere mensen met overgewicht, mensen met cara (mensen die dus veel moeten hoesten) en mensen met slappe buikspieren hebben een grotere kans op het krijgen van een breuk.

Ik denk dat ik een breuk heb, wat nu?

Neem contact op met uw behandelend arts of de stomaverpleegkundige. Zij kunnen door wat testen en onderzoeken aantonen of er daadwerkelijk sprake is van een breuk of dat er iets anders aan de hand is.

Hebt u een breuk bij het stoma, maar hebt u daarbij nauwelijks of milde klachten (cosmetisch en/of lichamelijk) zal de behandeling in grote lijnen bestaan uit preventieve maatregelingen als het verstrekken van tips en eventueel een breukband. Wanneer er sprake is van overgewicht zal eerst gezorgd worden dat het gewicht weer op het gewenste peil komt.

Is er sprake van een forse breuk, en zijn er veel klachten kan een operatie voorgesteld worden.

Wat is een breukband?

Een breukband is een brede elastische band, verkrijgbaar in verschillende breedtes en lengtes. In de brede band kan een gat gemaakt worden waar het stoma met zijn opvangmateriaal doorheen gehaald wordt.

Wat kan ik doen om een breuk te voorkomen?

Probeer hoge/grote druk in de buik te voorkomen (denk aan tillen, persen, langdurig hoesten), is dit niet mogelijk ondersteun de buik dan op deze momenten zo goed mogelijk.

 • Zeker de eerste 6 weken na de operatie niet tillen
 • Verstandig tillen, door de knieen en met open mond
 • Houd uw lichaamsgewicht in de gaten, wordt niet te zwaar
 • Draag bij zwaar lichamelijk werk een steun bandage
 • In overleg speciale buikspieroefeningen doen (zeker niet de eerste 6 weken na de operatie)
 • De ontlasting dun tot breiig houden als deze er moeilijk uitkomt.

In Ziekenhuis Amstelland is er een Stoma polikliniek voor gespecialiseerde begeleiding van stomapatiënten.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Maak uw afspraak telefonisch bij de Polikliniek Chirurgie via 020 7557014.

  Indien u verhinderd bent of uw afspraak wilt wijzigen, wilt u dit dan minimaal 24 uur van te voren doorgeven? Dat kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

 • Contact afdeling Stomazorg

  Afdeling Stomazorg, locatie Behandelcentrum C36, Kamer 1

  Bereikbaar: ma t/m vrij 9.00-16.00 uur

  Telefoonnummer: (020) 755 7014
  E-mail: [email protected]

  Buiten kantoortijden: Spoedpost Amstelland

 • Onderzoeken & Behandelingen