Pacemakerimplantaties worden door de cardiologen van het Ziekenhuis Amstelland gedaan op de operatieafdeling (OK) van het ziekenhuis. Daarna moet u  één nacht plat op bed liggen in het ziekenhuis. Hoe snel u daarna ontslagen wordt hangt af van uw omstandigheden. Voor pacemakerwisseling (meestal omdat de batterij leeg is) hoeft u niet opgenomen te worden, dit kan in dagbehandeling.

Op welke plek wordt de pacemaker ingebracht? 

De pacemaker wordt onder het linker of rechter sleutelbeen ingebracht. Eerst worden de één of twee elektrodes, de draden van de pacemaker, ingebracht in het hart. De cardioloog doet dit door deze onder röntgendoorlichting op te schuiven naar het hart en op de juiste plek te leggen. Daarna wordt de pacemaker(generator) eraan vast gemaakt, ingebracht in een te vormen onderhuidse holte en de wond wordt gesloten. Er blijft een litteken van 3-4 cm over.

Is deze ingreep pijnlijk? 

De cardioloog verdooft plaatselijk zodat u in principe niets voelt. Als u pijn blijft voelen kunt u dit aangeven. De cardioloog kan dan eventueel meer verdoving geven.

Is deze ingreep gevaarlijk?

Zoals bij ieder onderzoek zijn er ook bij pacemakerimplantaties mogelijke complicaties. Tijdens de procedure kunnen hartritmestoornissen ontstaan of (toename van) geleidingsstoornissen. Er kunnen naderhand bloedingen optreden rond de ingebrachte pacemaker. Omdat er met een naald in een ader onder het sleutelbeen geprikt moet worden kan er een gaatje in het longvlies ontstaan, waardoor de long wat in kan klappen. De kans op het optreden van deze complicaties is zeer klein.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Gezondheidscentrum Waterlinie
  De cardiologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie.

  Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

  Hartrevalidatie
  Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen.

 • Contact afdeling Caridiologie

  Afdeling Cardiologie, locatie B26, blauwe route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7005
  E-mail: [email protected]