Acuut oorsuizen door verkoudheid

Verkoudheid komt veel voor en gaat altijd gepaard met zwelling van het slijmvlies van de bovenste luchtweg. Neusverstopping is dan de meest gehoorde klacht. Maar ook de – achter in de neus uitkomende – buis van Eustachius kan dichtzwellen, zodat onderdruk ontstaat in het middenoor. Dit geeft trek aan het trommelvlies met soms pijn en gehoorvermindering als gevolg. Deze gehoorvermindering kan oorsuizen veroorzaken.

Behandeling bij acuut oorsuizen door verkoudheid

Als de zwelling van de buis van Eustachius wordt weggenomen, zal de oude situatie weer ontstaan zonder gehoorvermindering en dus ook weer zonder oorsuizen. Hoe dat kan worden bereikt, leest u op de pagina over de buis van Eustachius.

Acuut oorsuizen door lawaai

Lawaai kan de haarcellen in uw slakkenhuis laten opzwellen en soms zelfs afscheuren. Dit komt dan door te hevige beweging als ze overmatig aan lawaai worden blootgesteld. Zie het acute oorsuizen dan als “pijn”. Een waarschuwingssignaal van het oor dat u waarschuwt voor dit lawaai. Langer in het lawaai blijven zitten, betekent blijvende beschadiging en dus blijvend (chronische) oorsuizen.

Behandeling bij acuut oorsuizen door lawaai

Bij acuut oorsuizen moet u direct weggaan uit het lawaai. Geef uw oren tenminste 24 uur rust. Blijft het oorsuizen na lawaaibeschadiging langer dan 24 uur aanhouden? Ga dan direct naar uw huisarts voor een spoedverwijzing naar een KNO-arts. Wacht u te lang, dan is de kans groter dat de haarcellen definitief afsterven en de schade niet meer verholpen kan worden.

Preventie bij lawaai is beter dan behandelen

Te harde geluiden kunnen dus zeer schadelijk zijn met blijvend oorsuizen tot gevolg. Behandeling is daarnaast niet altijd optimaal mogelijk, zodat preventie eigenlijk de beste aanpak is om lawaaibeschadiging te voorkomen.

KNO-artsen adviseren het volgende:

 • Gebruik altijd oordopjes bij een festival of concert. Bij goed georganiseerde festivals en concerten zijn de organisatoren verplicht om die aan te bieden. Het loont ook de moeite om – vooraf – te investeren in op maat gemaakte oordoppen door een hoorapparatenwinkel.
 • Hou afstand van geluidsbronnen, zoals boxen. Ga nooit dichter dan 2 meter voor de geluidsbron staan.
 • Zet het volume van de radio of tv niet te luid. Wanneer je iedereen in de kamer nog goed verstaat, is het goed.
 • Geef uw oren na geluidsbelasting regelmatig rust.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
  Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het 
  gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak.

 • Contact Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

  U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis.  In de centrale hal aan de rechterkant.

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7029
  E-mail: [email protected]