Oorsmeer heeft meerdere functies:

  • beschermen tegen vocht (waterafstoting)
  • beschermen (coaten) van de dunne kwetsbare gehoorganghuid tegen uitdroging
  • het wegvangen van kleine onrechtmatigheden (bijvoorbeeld: stof, vuil, insecten);
  • het aanzuren van het leefmilieu voor bacteriën;
  • afweer verzorgen tegen ziekmakende bacteriën en schimmels;

Om deze redenen moet uw gehoorgang dus oorsmeer bevatten. Haal geen oorsmeer uit de gehoorgang, want de gezonde gehoorgang reinigt zichzelf.

De gehoorgang reinigt zichzelf van teveel aan oorsmeer, doordat vers smeuïg oorsmeer indroogt en korrelig wordt. De huid van de gehoorgang wordt langzaam vanaf het trommelvlies (spiraalvormig) vernieuwd richting uitgang van de gehoorgang en neemt zo het oorsmeer mee naar buiten (vergelijk het met een gletsjer). Daarnaast masseert het kaakgewricht – dat onderdeel uitmaakt van de vooronderwand van de gehoorgang – door kauwbewegingen, gapen en praten de korreltjes oorsmeer naar de uitgang van de gehoorgang. Normale lichaamshygiëne (het met water wassen van een oor; douchen) doet de rest.

Bij een gezonde gehoorgang bestaat er een evenwicht tussen aanmaak en afvoer van oorsmeer. Dit evenwicht kan verstoord raken door o.a.:

  • ouder worden (met te snelle indikking van oorsmeer, zodat het oorsmeer hard, brokkelig en scherp wordt);
  • manipuleren in de gehoorgang (waardoor stimulatie en/of ontsteking van de oorsmeerklieren);
  • terugduwen oorsmeer (door oorstukje hoorapparaat, zelf schoonmaken);
  • afwijkende bouw van de gehoorgang (nauw, afwijkende botvormingen);
  • overmatige haargroei in de gehoorgang;
  • ziekten (bijvoorbeeld eczeem, suikerziekte).

Een remmend effect op het transport van oorsmeer naar buiten verstoort dat evenwicht, waardoor oorsmeerophoping kan ontstaan met oorsmeer dieper dan in het buitenste eenderde van de gehoorgang. Daarnaast kan de combinatie van verstoring van samenstelling, hoeveelheid oorsmeer en beschadiging van de gehoorganghuid een gehoorgangontsteking (otitis externa) geven.

Praktische informatie

  • Afspraak maken/wijzigen

    Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

    Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

    Avondspreekuur
    Op de Polikliniek gynaecologie / fertiliteit kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.

    Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
    De gynaecologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Als uw voorkeur uitgaat naar een afspraak in Uithoorn, dan kunt u dit kenbaar maken bij het maken van de afspraak.

  • Contact afdeling Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

    U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis.  In de centrale hal aan de rechterkant.

    Bereikbaar Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

    Telefoon: (020) 755 7029
    E-mail: [email protected]