Door allerlei ingewikkelde processen in het lichaam kunnen de nieren minder goed gaan functioneren of zelfs helemaal  stoppen. Hierdoor ontstaat er een ophoping van vocht en afvalstoffen in het lichaam. Deze ophoping van vocht en afvalstoffen is erg slecht voor het lichaam, omdat daardoor andere lichaamsfuncties zoals bijvoorbeeld de ademhaling in gevaar kunnen komen. De intensivist (gespecialiseerde arts op IC) beslist dan tot de nierfunctievervangende therapie.

Nierfunctievervangende therapie
Voor het starten met de therapie brengt de intensivist een groot infuus in (in de hals of in de lies). Dit wordt aangesloten op een apparaat waaraan zich de kunstnier bevindt. Uw bloed stroomt naar het apparaat en wordt daar gefilterd. Het gezuiverde bloed stroomt via een andere slang weer naar u terug.

Een aantal keer per dag wordt er bloed bij u afgenomen om te kijken hoe u reageert op de therapie en of de hoeveelheid afvalstoffen in het bloed afneemt.

Wanneer u zelf weer gaat plassen wordt de nierfunctievervangende therapie gestopt.

Praktische informatie

  • Contact afdeling Intensive Care

    Locatie: L2, 2e etage
    Telefoon: (020) 755 6016. Bedoeld voor eerste contactpersoon van de patiënt voor informatie over situatie en behandeling. Hij/zij kan familie en vrienden verder op de hoogte houden. De beste tijd om te bellen is vóór 7.30 uur of na 10.30 uur. Na 10.30 uur zijn is tevens nieuwe informatie bekend omdat de specialist dan visite heeft gelopen.