De kwaadaardige cellen groeien na verloop van tijd uit in het omgevende weefsel. Doordat de melanoomcellen zich kunnen verplaatsen, kunnen uitzaaiingen ontstaan naar lymfeklieren en andere organen.

Behandeling

Huidkanker kan op verschillende manieren behandeld worden. De dermatoloog bepaalt met u welke behandeling het beste voor u is. Dit is afhankelijk van de grootte, de manier waarop hij groeit en de plek waar hij zit.

Zorgpad

Bij verdenking op een melanoom (een vorm van huidkanker) wordt u door uw huisarts verwezen naar de dermatoloog. Indien uw huisarts dit nodig acht, kan hij/zij overleggen met de specialist, waarna u op korte termijn terecht kunt op onze polikliniek (binnen twee werkdagen). In geval van een verdenking op een melanoom zal de plek meestal in zijn geheel, tijdens een korte poliklinische operatie, worden weggehaald. Uiterlijk 2 weken na deze poliklinische ingreep wordt de uitslag persoonlijk met u besproken.

In geval van een melanoom zal dan altijd een tweede operatie geadviseerd worden, dit is een (inter)nationaal protocol. Vaak kan deze ingreep bij uw eigen dermatoloog plaatsvinden. Maar in sommige gevallen moeten patiënten worden doorverwezen naar een ander ziekenhuis voor deze tweede operatie (NKI/Antoni van Leeuwenhoek ziekenhuis, of academisch ziekenhuis). In enkele gevallen vindt er dan ook aanvullend onderzoek naar de lymfeklieren plaats, een zogenoemde schildwachtklierprocedure. Voor de controle bezoeken na afloop van de operatie wordt weer een afspraak gemaakt bij dezelfde dermatoloog die ook de eerste operatie heeft uitgevoerd.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
  Wij houden ook spreekuur in het 
  gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak.

 • Contact afdeling Dermatologie

  Afdeling Dermatologie, locatie A 06, rode route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7015
  E-mail: [email protected]