Het meest vervelend aan dit onderzoek is de grote druk die moet worden uitgeoefend op de borst. Dit natuurlijk naast de spanning die met name dit soort onderzoek met zich meebrengt. De röntgenopname is vrijwel altijd noodzakelijk om weefselverdichtingen en microkalk vast te stellen. Uitzondering hierop kan de dichtheid van het borstklierweefsel zijn, zoals bij (zeer) jonge vrouwen vaak het geval is. Dan zou een echografie overwogen kunnen worden.

Als op de röntgenfoto iets gezien wordt, of als er iets in de borst wordt gevoeld dan wordt aansluitend een echografie gemaakt om nader te bepalen wat de aard van de afwijking is. Als daaruit niet een duidelijke conclusie kan worden getrokken, kan een weefselpunctie noodzakelijk blijken. Voordat verder onderzoek wordt gedaan, wordt dan eerst doorverwezen naar de mammapolikliniek.

Brochure
Mammografie

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  U heeft altijd een verwijzing van uw arts nodig voor het maken van een afspraak. Nadat u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, neemt de afdeling Radiologie contact met u op om een afspraak te maken.

  Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven.

 • Contact afdeling Radiologie

  Afdeling Radiologie, locatie C32, gele route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.30-16.45 uur

  Telefoon: (020) 755 7078
  E-mail: [email protected]