Een maagkuilbreuk kan geopereerd worden door een snede te maken ter plaatse van de breuk. Als de breukopening kleiner is dan 2 centimeter, kan deze gesloten worden door het defect met een onoplosbare hechting te sluiten. Pas vanaf een breukpoort groter dan 2 centimeter wordt de buikwand tevens verstevigd met een kunststof matje. Soms kan er voor gekozen worden om deze ingreep via een kijkoperatie uit te voeren. Er worden dan aan de zijkant van de buikholte 3 gaatjes gemaakt, wordt de buikholte opgeblazen met lucht en wordt er een kunststof matje geplaatst over de breukpoort aan de binnenkant van de buikwand. Deze operatie kan meestal in dagverpleging worden uitgevoerd.

Na de operatie is het verstandig om gedurende 6 weken niet heel erg zwaar (> 5 kg) te tillen. Het matje moet namelijk goed aan de buikwand vast kunnen groeien.

Uiteraard kunnen er ook complicaties optreden. Hoewel het risico hierop zeer klein is, kan er een nabloeding, een wondinfectie of na enige tijd een recidief (nieuwe breuk) ontstaan.

Na 6 weken is er nog een controle op de polikliniek.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

 • Contact afdeling Interne Geneeskunde

  Afdeling Interne Geneeskunde, locatie A 05, rode route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon:(020) 755 7025
  E-mail: [email protected]