De behandeling van de littekenbreuk is afhankelijk van hoe de breukpoort eruit ziet en wat voor operatie(s) er in het verleden zijn geweest. De manier van opereren is afhankelijk van de breuk. Het is soms mogelijk om met een kijkoperatie de breuk te herstellen. Dan krijgt u 3 of 4 kijkpoortjes via de zij geplaatst. Er zal een kunststof mat met ruimte overlap over de breukpoort worden geplaatst. Deze wordt vastgezet op een aantal punten door de buikwand onder de huid en rondom met oplosbare hechtingen.
Soms doen we een open operatie waarbij we de breukpoort proberen te sluiten met een mat eronder die op een paar punten door de buikwand onder de huid wordt vastgezet. In uitzonderlijke gevallen lukt het niet om de buikwand te sluiten en zal de mat overbruggend onder de huid worden geplaatst. Het kan zijn dat het risico van een operatie te groot is. Dan krijgt u een behandeling met een op maat gemaakte breukband.
De mogelijke complicaties van de operatie zijn zoals bij elke operatie een nabloeding of een infectie. Specifieke complicaties van deze operatie zijn pijnklachten van de plekken waar de mat is vastgezet, dat er opnieuw een breuk ontstaat (recidief), longontsteking of seroom. Seroom is vocht waarmee de breukzak (de eerdere zwelling) zich vult, waardoor het kan lijken of er opnieuw een zwelling ontstaat. Dit neemt het lichaam zelf weer op (resorptie) en zal na verloop van tijd afnemen.
Wij adviseren 6 weken na de operatie dag en nacht een breukband te dragen om dit seroom te voorkomen en om tegendruk te geven. U mag tot 6 weken na de operatie niet zwaar (>5kg) tillen. Afhankelijk van de grootte van uw breuk verblijft u na deze operatie vaak 1 of 2 nachtjes in het ziekenhuis. Het is belangrijk om te zorgen dat de pijn onder controle is en dat u goed blijft doorzuchten om te voorkomen dat u een longontsteking krijgt. U moet bewegen, maar u moet plotselinge bewegingen en hoge druk op de buik voorkomen.
Praktische informatie
-
Afspraak maken/wijzigen
Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.
Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.
Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak. -
MijnZHA
Op MijnZHA kunt u terecht voor:
- Het wijzigen van uw afspraak
- Vragen aan het behandelteam
- Uitslagen bekijken
- Herhaalrecepten aanvragen
- Uw dossier downloaden
- Uw gesprek voorbereiden
- Brieven inzien
-
Contact afdeling Chirurgie
Afdeling Chirurgie, locatie A 04, rode route
Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Telefoon: (020) 755 7014
E-mail: [email protected] -
Brochures