De operatiedag
U meldt zich nuchter op de afdeling. Na de voorbereidingen voor de operatie wordt u naar de operatieafdeling gebracht. De operatie duurt ongeveer 30 tot 45 minuten. Na de ingreep gaat u naar de uitslaapkamer (recoveryafdeling) totdat de verdoving voldoende is uitgewerkt. Op de afdeling krijgt u voordat u naar huis gaat een afspraak mee voor de poliklinische controle.
De verdovingsmogelijkheden
- De ruggenprik: via een dunne naald wordt er door de anesthesist een verdovende vloeistof rond de ruggenmergszenuwen gespoten. De onderste helft van het lichaam is dan gedurende enige tijd verdoofd.
- Algehele narcose: via een infuus krijgt u een anesthesiemiddel toegediend. Dit bevat tevens een slaapmiddel. U zult de operatie niet bewust meemaken.
Operatie methoden
Het doel van de operatie is het verstevigen van de buikwand. Er zijn drie operatiemethoden mogelijk.
- De voorste benadering (endoscopische benadering): De prothese wordt via 2 of 3 smalle buisjes in de buikwand met behulp van een kleine camera en instrumenten tussen het buikvlies en de buikwand aangebracht.
- De voorste benadering (Lichtenstein techniek): De prothese wordt via een opening in de liesstreek aangebracht en aan de voorzijde van de buikwand en vastgehecht. Deze techniek kan ook onder lokale anesthesie worden uitgevoerd. Mocht u niet onder narcose mogen of willen, dan is dit een goed alternatief.
- TIPP methode: In een enkel geval kan er ook gekozen worden voor de TIPP-methode. De prothese wordt dan via een kleine opening in de liesstreek aangebracht in de ruimte tussen het buikvlies en de buikwand.
In ons liesbreukcentrum worden deze operatietechnieken uitgevoerd. Samen met uw chirurg wordt bepaald welke techniek voor u het meest geschikt is.
De wondjes worden gesloten met zwaluwstaartjes en oplosbare hechtingen. De hechtingen hoeven dus niet verwijderd te worden!
Complicaties bij een liesbreukoperatie
Bij de operatieve liesbreukbehandeling kunnen de algemene chirurgische complicaties voor komen, zoals een nabloeding of een wondinfectie. Daarnaast zijn er uitzonderlijke complicaties mogelijk zoals een blaasletsel, buikletsel, een blaasontsteking of een longontsteking.
Praktische informatie
-
Afspraak maken/wijzigen
Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.
Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.
Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak. -
MijnZHA
Op MijnZHA kunt u terecht voor:
- Het wijzigen van uw afspraak
- Vragen aan het behandelteam
- Uitslagen bekijken
- Herhaalrecepten aanvragen
- Uw dossier downloaden
- Uw gesprek voorbereiden
- Brieven inzien
-
Contact afdeling Chirurgie
Afdeling Chirurgie, locatie A 04, rode route
Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Telefoon: (020) 755 7014
E-mail: [email protected] -
Brochures