Lymfoom is een vorm van kanker.
- Hodgkin-lymfoom: woekering van een specifieke cel: de reed sternberg-cel. Deze is ooit ontdekt door de Engelse arts Thomas Hodgkin
- Non-Hodgekin-lymfoom: meer dan dertig andere soorten lymfeklierkanker. Zij verschillen van elkaar door het soort cel dat is gaan woekeren. AL deze vormen hebben een ander ziekteverloop en worden anders behandeld.
Klachten
U kunt de volgende klachten hebben:
- een voelbare bult in uw hals, oksel of lies, meestal niet pijnlijk;
- koorts, soms afgewisseld door perioden dat u een normale temperatuur heeft;
- gewichtsverlies en minder zin om te eten;
- hevige vermoeidheid zonder aanwijsbare reden;
- extreem zweten, vooral ’s nachts.
Als u een van deze klachten heeft, betekent dit niet automatisch dat u lymfeklierkanker hebt. Uw lymfeklieren kunnen ook opgezet zijn vanwege een ontsteking. Meestal gaat dit vanzelf over. Koorts, vermoeidheid en zweten kunnen ook betekenen dat u griep heeft. Blijft uw lymfeklier langer dan 2 weken gezwollen en/of houdt u de klachten? Maak dan een afspraak met uw huisarts.
Onderzoek
Om te bepalen of u lymfeklierkanker heeft, voelt de arts aan uw zwellingen en onderzoekt hij uw bloed. Een biopsie van de lymfeklier, een beenmergpunctie en een PET-CT-scan wijzen uit wat voor soort lymfeklierkanker u heeft, in welk stadium en waar de kanker zich bevindt.
Behandeling
Heeft u lymfeklierkanker, dan krijgt u chemotherapie of wordt u bestraald (radiotherapie). Soms krijgt u een stamceltransplantatie.
Praktische informatie
-
Onderzoeken & Behandelingen