Rondom de long zitten twee vliezen; het longvlies (vast aan de long) en borstvlies (vast aan de borstkas). Deze vliezen (long- of pleurabladen) zijn met een heel dun laagje vloeistof aan elkaar geplakt en is er een vacuum in de ruimte tussen de longbladen. Bij een pneumothorax zit er tussen de vliezen lucht. Hierdoor is de long niet meer ontplooid, maar ‘ingeklapt’. Dit kan pijn, benauwdheid en/of kortademigheid geven. Een ‘klaplong’ kan zomaar/spontaan gebeuren; bijvoorbeeld bij lange slanke met name jonge mensen of door een ongeluk. Onderliggende longziekten, zoals bijvoorbeeld longemfyseem, kunnen ook de oorzaak zijn.

Roken geeft ongeveer 100 maal meer kans op een (tweede) pneumothorax.

Bij een kleine pneumothorax wordt niets gedaan. Door rust moet het lichaam zich weer herstellen. De lucht tussen de longbladen ruimt het lichaam zelf op. Bij een grote klaplong is drainage noodzakelijk; dat wil zeggen dat er een drain (slangetje) tussen de ribben door na plaatselijke verdoving in de ruimte tussen de longvliezen wordt geplaatst. Soms is een operatie nodig. Bij een tweede klaplong aan dezelfde kant kunnen de longvliezen ‘geplakt’ worden met talk (via de drain wordt in water opgeloste kalk ingebracht) of een operatie is nodig.

Soms is een operatie nodig. Ook kan de pneumothorax worden behandeld door handmatig lucht weg te zuigen via een tijdelijk klein slangetje (manuele aspiratie).

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

 • Contact afdeling Longziekten

  Afdeling Longziekten, locatie B 25, blauwe route

  Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7031
  E-mail: [email protected]