Wat zeggen kindsbewegingen over de conditie van de baby?

De baby krijgt alle voedingsstoffen via de placenta. Zolang deze toevoer goed is, zal de baby goed bewegen. Als de placenta onvoldoende werkt moet de baby energie besparen. Het gevolg is dat de baby minder gaat bewegen.

Variatie in bewegingen

Er kan grote variatie zijn in het voelen van kindsbewegingen. De ene baby is veel actiever dan de andere. Ook zult u de baby minder voelen bewegen als u zelf druk bent. De baby zal een groot deel van de dag slapen en dan zult u ook geen bewegingen voelen. De periodes van slaap worden langer naarmate de zwangerschap vordert. De baby krijgt aan het einde van de zwangerschap minder ruimte om te bewegen. Hierdoor zult u de baby in de laatste weken van uw zwangerschap meestal ook wat minder regelmatig voelen.

Het is belangrijk om grote veranderingen in het voelen van leven, met name als de baby veel minder beweegt dan u gewend was, serieus te nemen. Bij minder kindsbewegingen of bij twijfel is het heel verstandig om dan direct uw verloskundige of gynaecoloog te bellen en niet te wachten tot de volgende dag.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Avondspreekuur
  Op de Polikliniek gynaecologie / fertiliteit kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.

  Gezondheidscentrum Waterlinie (Uithoorn)
  De gynaecologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. U kunt in Uithoorn terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Als uw voorkeur uitgaat naar een afspraak in Uithoorn, dan kunt u dit kenbaar maken bij het maken van de afspraak.

 • Contact afdeling Gynaecologie en Fertiliteit

  Afdeling Verloskunde, locatie A 01, rode route

  Bereikbaarheid: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
  E-mail: [email protected]
  Telefoonnummer 020 755 7019 optie 3

  Na 16.30 uur 020 755 6648