Waarom een artroscopie?

Allerlei delen van een gewricht kunnen door ongeval of ziekte beschadigd worden. Voor een deel kunnen deze beschadigingen geconstateerd worden door lichamelijk onderzoek en/of röntgenfoto. Waar dit niet goed mogelijk is, biedt de artroscopie een methode om bijna altijd zowel een precieze diagnose te stellen als tegelijkertijd behandelend op te treden. Tijdens de artroscopie (kijkoperartie) heeft de orthopedisch chirurg namelijk direct zicht op de gewrichtsvlakken (het kraakbeen) en de ‘weke delen’, zoals meniscus, slijmvlies en banden.

Een gescheurde meniscus, het ‘voetbalknietje’, kan in de meeste gevallen behandeld worden met een artroscopie ofwel kijkoperatie. Het is mogelijk de artroscopie ook bij andere beschadigingen en bij andere gewrichten (schouder, enkel, heup, pols) toe te passen, maar hij wordt bij uitstek gebruikt voor de knie met een kapotte meniscus.

De meest voorkomende knieletsels zijn:

 • Gescheurd of abnormaal kraakbeen
 • Gescheurde meniscus (voetbalknietje)
 • Gescheurde banden
 • Losse bot- en kraakbeenstukjes
 • Ontstoken gewrichten (reuma)

 

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

 • Contact afdeling Orthopedie

  Afdeling Orthodpedie, locatie B 22, blauwe route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7034
  E-mail: [email protected]