Vernauwde gehoorgangen kunnen klachten geven van ophoping van oorsmeer en/of ontstekingen van de uitwendige gehoorgang. Verder kan een vernauwde gehoorgang problemen geven bij het dragen van gehoorapparaten.

Als de vernauwing zich direct bevindt aan het begin van de gehoorgang bij de overgang oorschelp naar de gehoorgang, dan kan de vernauwing verholpen worden door een gehoorgangverwijdingsoperatie.

Verdoving

Voorafgaand aan de ingreep wordt u plaatselijke verdoofd. Dit houdt in dat u een prik krijgt achter het oor en in het operatiegebied. Dit kan even vervelend zijn. Na de prikken voelt u geen pijn meer.

De operatie

Tijdens de ingreep wordt eerst bij de ingang van de gehoorgang een klein stukje kraakbeen uit de gehoorgang verwijderd.
Daarna wordt er overtollig huid en overtollig weefsel verwijderd.
Hierna wordt de huid gehecht. Dit laatste wordt gedaan zodat littekenweefsel dat ontstaat door de operatie, de opening niet weer kleiner maakt.
Na de ingreep wordt er een tampon met zalf in het oor gedaan. Vervolgens wordt er een pleister over het operatiegebied geplakt.

Duur

De ingreep duurt bijna nooit langer dan 30 minuten.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
  Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het 
  gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak.

 • Contact Polikliniek Keel-, Neus- en Oorheelkunde (KNO)

  U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis.  In de centrale hal aan de rechterkant.

  Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7029
  E-mail: [email protected]

 • Brochures

  • Gehoorgangverwijdingsoperatie (meatusplastiek)