Voorbereiding

Wanneer Acenocoumarol of Marcoumar gebruikt wordt, moet een week voor de cardioversie de Trombosedienst ingelicht worden dat u een cardioversie ondergaat. Indien nodig kan dan een extra controle van de bloedverdunning plaatsvinden. Als het bloed te dik is (de ‘INR’ is dan te laag), kan de cardioversie namelijk niet worden gedaan.
Twee dagen voor de cardioversie gaat u om 10.00 uur naar het laboratorium in het ziekenhuis voor het afnemen van bloed. Na de bloedafname meldt u zich op de afdeling CIBO voor een opnamegesprek. Hier krijgt u ook de uitslag van het bloedonderzoek. U kunt met de verpleegkundige ook afspreken dat u gebeld wordt over de uitslag. Neem in dat geval uw kaart van de Trombosedienst mee en zorg dat de verpleegkundige op de hoogte is van het schema van uw medicatie. Naar aanleiding van de uitslag, wordt eventueel de dosering van de medicijnen voor dezelfde avond en de komende dagen aangepast.

LET OP!
Als u Xarelto of Pradaxa gebruikt, hoeft uw bloed voor de cardioversie niet gecontroleerd te worden! Neem al uw medicijnen mee naar het ziekenhuis! Ook diegene die voorgeschreven zijn door de huisarts of een andere specialist. Mocht dit niet mogelijk zijn, dan graag een actuele medicatielijst van uw apotheek. Vragen of problemen vóór cardioversie Indien u vóór de cardioversie vragen heeft dan kunt u die stellen aan uw cardioloog of aan de assistente.

De dag van de cardioversie

 • U komt nuchter op de afdeling. Vanaf 00:00 uur mag u niets meer eten.
 • Alleen uw medicijnen mag u innemen met beetje water.
 • Indien u insuline spuit in verband met suikerziekte moet u de ochtenddosering insuline halveren (eventueel na overleg met uw internist of huisarts).
 • Neem al uw medicijnen mee naar het ziekenhuis!
 • U wordt om 8:00 uur op de Dagbehandeling verwacht.
 • Bij terugkomst wordt er een ECG gemaakt en komt de arts langs. Eventueel wordt de dosering van uw medicijnen aangepast.
 • Als de cardioversie niet doorgaat, wordt er een nieuwe afspraak gemaakt. Als de cardioversie wel doorgaat, blijft u op de afdeling en wacht u op de oproep van de operatieafdeling.

Cardioversie
Voor deze ingreep wordt u enkele uren opgenomen. De cardioversie vindt plaats op de uitslaapkamer van de operatieafdeling. Tijdens de ingreep wordt u korte tijd (ongeveer tien minuten) onder narcose gebracht. Soms zijn een aantal pogingen noodzakelijk om het hart weer in een ritme te krijgen.

Na de cardioversie

Een uur na de cardioversie wordt er een ECG gemaakt en komt de arts langs. Eventueel wordt de dosering van uw medicijnen aangepast.

Naar huis

Na de uitslag van de ECG kunt u weer naar huis. In verband met de narcose mag u op de dag van de cardioversie niet zelf auto rijden. U kunt onder begeleiding van familie of per taxi naar huis. Wij adviseren u om tot de ochtend na de cardioversie niet alleen thuis te zijn (vanwege de narcose). Mocht dit een probleem zijn, geef dit dan tijdig aan bij uw cardioloog.

Vragen en/of problemen na de ingreep

Als u na thuiskomst nog vragen heeft of onverwachte klachten krijgt, dan kunt u altijd via het ziekenhuis uw behandelend specialist bellen. Als deze niet bereikbaar is, wordt u doorverbonden met het dienstdoende avondof nachthoofd. U kunt dan de vragen of klachten bespreken. Het telefoonnummer van het ziekenhuis is 020 – 755 7000.

Praktische informatie

 • Afspraak maken

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.

  Gezondheidscentrum Waterlinie
  De cardiologen houden ook spreekuur in het gezondheidscentrum in Uithoorn. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie.

  Bij het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u naar de vestiging in Uithoorn wilt. U wordt dan daar ingepland.

  Hartrevalidatie
  Uw cardioloog bepaalt of u in aanmerking komt voor de Hartrevalidatie. Hij/zij zal de coördinator Hartrevalidatie verzoeken contact met u op te nemen.

 • Contact afdeling Cardiologie

  Afdeling Cardiologie, locatie B26, blauwe route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon: (020) 755 7005
  E-mail: [email protected]