Om het onderzoek succesvol te laten verlopen is het noodzakelijk dat u de dag voor het onderzoek een vezelarm dieet volgt en contrastmiddel drinkt.

De dag voor het onderzoek
U krijgt bij de lunch en het avondeten een flesje contrastmiddel te drinken. Dit contrastmiddel mag u in een glas limonade doen en dan opdrinken. Het hoeft niet verdund te worden. Bij het gebruik van dit contrastmiddel komt bijna altijd diarree voor. U moet zich houden aan een vezelarm dieet. Dit dieet zorgt ervoor dat het contrastmiddel zich goed verspreid door de darminhoud. Het is belangrijk dat u veel drinkt, zeker 10 à 12 glazen.

De dag van het onderzoek
1,5 uur voor het onderzoek krijgt u nog een keer een flesje contrastmiddel te drinken.

Het onderzoek
U wordt verzocht op een röntgentafel te gaan liggen. Eerst krijgt u een injectie in de arm om de darm tijdens het onderzoek te ontspannen. Daarna wordt u verzocht op uw zij te gaan liggen en wordt er een slangetje in de anus gebracht. Via dit slangetje laat men koolzuurgas in de darm lopen. Als er voldoende druk is, wordt er een CT-scan gemaakt, terwijl u op uw rug ligt. Daarna wordt u verzocht om op uw buik te draaien en wordt er weer een CT-scan gemaakt. Om beweging tijdens de scan te voorkomen, wordt u verzocht om in te ademen en de adem vast te houden.’

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 30 minuten.

Belangrijk
Mocht u zwanger zijn, of denken zwanger te kunnen zijn, meldt u dit dan voor het onderzoek bij uw behandelend arts, de verpleegkundige of de laborant.

De uitslag
De behandelend arts die het onderzoek aangevraagd heeft, informeert u over de uitslag.

Meer informatie

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. Nadat u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, neemt de afdeling Radiologie contact met u op om een afspraak te maken.Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven.

 • Contact afdeling Radiologie

  Afdeling Radiologie, locatie C32, gele route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.30-16.45 uur

  Telefoon: (020) 755 7078
  E-mail: [email protected]