Voor dit onderzoek is geen speciale voorbereiding nodig. Gebruikt u bloedverdunners neem dan contact op met uw behandelend arts.

Onderzoek
Tijdens het onderzoek ligt u op uw rug met ontblote schouder op de onderzoekstafel. Met behulp van echografie wordt gekeken waar de kalk zich precies bevindt. De radioloog desinfecteert de schouder met chloorhexidine en brengt eerst een verdoving aan. Met behulp van echografie wordt de kalk in uw schouder in beeld gebracht. Daarna prikt de radioloog de kalk aan. Zo wordt geprobeerd de verkalking te fragmenteren: in zoveel mogelijk kleine stukjes te verdelen. De radioloog probeert ook om wat kalkfragmentjes op te zuigen. De fragmentatie zorgt ervoor dat er een ontsteking ontstaat, waarbij het lichaam zelf de kalkdeeltjes op moet ruimen.

Tijdens de behandeling wordt een verdoving achtergelaten, die enkele uren werkt.

Duur
Het onderzoek duurt ongeveer 20 minuten.

Na het onderzoek
Na afloop van het onderzoek kunt u tijdelijk een toename van de pijnklachten ervaren, dit komt door de veroorzaakte ontstekingsreactie en is normaal. Na dit onderzoek mag u niet zelf autorijden.

Meer informatie:

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Voor het maken van röntgenonderzoek of een echo, heeft u altijd een verwijzing van een arts nodig. Nadat u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, neemt de afdeling Radiologie contact met u op om een afspraak te maken.

  Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Wijzigingen of annuleringen binnen 24 uur van tevoren kunnen alleen telefonisch worden doorgegeven.

 • Contact afdeling Radiologie

  Afdeling Radiologie, locatie C32, gele route

  Bereikbaar: Ma t/m vrij 8.30-16.45 uur

  Telefoon: (020) 755 7078
  E-mail: [email protected]