Om de kans op vroege ontdekking van baarmoederhalskanker te vergroten, krijgen vrouwen tussen de 30 en 60 jaar in Nederland via de huisarts een oproep voor het bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker. Bij dit bevolkingsonderzoek wordt getest op HPV. Dit staat voor humaan papilloma virus en dit virus kan via een aantal voorstadia uiteindelijk, in zeldzame gevallen, baarmoederhalskanker veroorzaken. In geval van aanwezigheid van dit virus zal alsnog een uitstrijkje worden gemaakt; bij afwezigheid hoeft dat niet. Uw huisarts kan u hierover verder informeren.

Mocht het uitstrijkje afwijkend zijn, dan zal uw huisarts u doorsturen voor verder onderzoek naar de gynaecoloog. Deze kan dan bijvoorbeeld een colposcopie verrichten, waarbij met de microscoop naar de baarmoederhals gekeken wordt en er eventueel ook biopten worden genomen.

Praktische informatie

 • Afspraak maken/wijzigen

  Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.

  Avondspreekuur
  Op de Polikliniek gynaecologie / fertiliteit kunt u naast de doordeweekse dagen, ook op het avondspreekuur terecht. Dit is op dinsdagavond tot 20.00 uur. Het laboratorium is dan ook geopend.

  Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
  Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het
  gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak.

 • Contact afdeling Gynaecologie en Fertiliteit

  Afdeling Gynaecologie en Fertiliteit, locatie A 01, rode route

  Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur

  Telefoon:(020) 755 7019
  E-mail: [email protected]