Het gaat erom ze de juiste medicijnen te geven in combinatie met begeleiding die past bij het kind. Die kan voor elk kind anders zijn. Wij helpen kinderen die al lange tijd kortademig of benauwd zijn, moeilijk kunnen ademhalen of piepen. Maar ook kinderen die al bekend zijn met astma en al langdurig medicatie gebruiken of bij kinderen waar de diagnose nog onduidelijk is en kinderen met terugkerende longontstekingen of onduidelijke benauwdheidsklachten.
Hoe werkt de kinderlongpoli?
De kinderarts en/of verpleegkundig specialist stelt vragen en doet een lichamelijk onderzoek. Zo nodig wordt er aanvullend onderzoek verricht, zoals bloedonderzoek, een röntgenfoto of een longfunctie.
Welke behandeling is mogelijk?
Aan de hand van jullie verhaal, de klachten, eerdere onderzoeken en wellicht nieuw onderzoek, kan duidelijk worden of er sprake is van astma, of dat er misschien iets anders aan de hand is. Als er sprake lijkt te zijn van astma wordt samen met u gekozen voor een medicamenteuze behandeling, waarbij de juiste inhalatietechniek met u wordt doorgenomen. Soms is het nog onduidelijk wat er aan de hand is en wordt de fysiotherapeut ingeschakeld om uw kind te zien, soms kunnen ademhalingsoefeningen goed helpen of het opbouwen van de conditie. Een enkele keer hebben aanvallen van benauwdheid te maken met angst en maken we een afspraak bij de psycholoog.
Tijdens uw bezoek aan de polikliniek krijgen u en uw kind informatie over de reden van de klachten, de mogelijke oorzaken, eventuele vervolgonderzoeken en de behandelmogelijkheden. Ook lichten wij u in over de eventuele risico’s van een behandeling, of er ook andere onderzoeken of behandelingen mogelijk zijn en wat de vooruitzichten zijn na de behandeling. Met behulp van een vragenlijst, een behandelplan, regelmatige controles en de mogelijkheid tot laagdrempelig contact, hopen wij uw kind zo goed mogelijk te helpen.
Praktische informatie
-
Afspraak maken/wijzigen
Na verwijzing door de huisarts, GGD jeugdarts of andere specialist via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.
Wijzigingen/annulering binnen 24 uur voor de afspraak dienen telefonisch doorgegeven worden.
-
MijnZHA
Op MijnZHA kunt u terecht voor:
- Het wijzigen van uw afspraak
- Vragen aan het behandelteam
- Uitslagen bekijken
- Herhaalrecepten aanvragen
- Uw dossier downloaden
- Uw gesprek voorbereiden
- Brieven inzien
-
Contact met afdeling Kindergeneeskunde
Telefoon polikliniek: (020) 755 7028
E-mail: [email protected]
Bereikbaar: ma t/m vrij 8.00-16.30 uur -
Medisch specialist
Drs. P.M. Greidanus, kinderarts