Als een allergeen via de neus (inhaleren) naar binnenkomt en allergische klachten geeft, dan noemen wij dat een inhalatieallergie. Het veroorzakende allergeen is dan een inhalatieallergeen. Op deze pagina hebben wij het over inhalatieallergie. Dan veroorzaakt dus een allergeen een heftige reactie van het slijmvlies van de luchtwegen. De klachten kunnen een deel van het jaar (seizoensgebonden) of gedurende het hele jaar aanwezig zijn.
Allergische klachten
Allergie in welke vorm dan ook heeft invloed op het gehele lichaam. Allergie kost namelijk veel energie. Dit geeft vermoeidheid, een gebrek aan concentratie, rijvaardigheidsproblemen, slaapproblemen en een inspanningsbeperking bij werk en sport.
Daarnaast doen vaak de neus, ogen en longen mee:
- Dit geeft aan de ogen: jeuk en rode, tranende ogen.
- Aan de neus geeft het: jeuk, niezen, loopneus en een verstopte neus.
- In de longen geeft het: hoesten en benauwdheid.
Allergenen kunnen ook binnendringen via de
- huid; dat geeft jeuk en blaasjes (eczeem) en
- mond; wat kan leiden tot jeuk in de keel, opgezwollen lippen, gezicht of keel.
Vormen van allergie
Als de huisarts allergie overweegt, dan kan onderzoek gedaan worden of u wordt verwezen naar een medisch specialist. De allergische klachten die worden genoemd zouden de keus voor een medisch specialist moeten bepalen. Wat staat op de voorgrond:
- neusklachten
- oogklachten
- astma
- eczeem
- anafylaxie
Waarom met een inhalatieallergie naar een KNO-arts?
Wanneer de neus- en oogklachten van allergie op de voorgrond staan, is het verstandig een KNO-arts te bezoeken die zich met allergie bezighoudt; wij doen dat. De KNO-arts zal naast het opnemen van een goede ziektegeschiedenis (anamnese) en het doen van KNO-onderzoek, ook allergieonderzoek (bloedtest of huidpriktest) doen. Het KNO-onderzoek brengt soms ook nog bouwkundige afwijkingen van de neus aan het licht. Alleen een KNO-arts kan deze afwijkingen vinden en behandelen.
Een allergoloog (medisch specialist gespecialiseerd in allergie) is nodig als neusklachten niet op de voorgrond staan en bij ingewikkelde vormen van allergie, zoals:
- anafylaxie,
- allergie voor meerdere allergenen en
- moeilijk te behandelen allergie.
Voor allergische astma wordt de longarts gevraagd en voor eczeem de huidarts.
Allergie waarvoor u bij de KNO-arts terecht kunt zijn alleen inhalatieallergenen:
- Pollen (grassen, bomen).
- Pollenallergie, ook wel hooikoorts genoemd, geeft een seizoensgebonden allergische neusverkoudheid. Hooikoorts wordt veroorzaakt door stuifmeel(pollen) van (on)kruiden, grassen of bomen. De klachten treden op in de bloeitijd van grassen, bomen of van (on)kruiden.
- Huisstofmijt.
- Het zijn niet de huisstofmijten zelf die de allergie veroorzaken, maar hun uitwerpselen.
- Allergie voor huisstofmijten kan gedurende het hele jaar klachten veroorzaken. De klachten zijn vaak in de herfst (wanneer we meer binnen gaan leven) het ergst.
- Huidschilfers van dieren (kat en hond).
Wanneer u allergische klachten (niesbuien, neusverstopping, jeuk, rode ogen, piepende ademhaling) bij contact met huisdieren heeft, dan kan u allergisch zijn voor huisdieren. U heeft dan door het inademen een reactie op de huidschilfers van deze dieren. Er bevinden zich overigens ook in het speeksel en de urine van dieren allergenen.
Vaststellen allergie
Het uitzoeken welke allergenen uw klachten geven, is belangrijk voor de diagnosestelling: het uitleg geven, het geven van (gerichte) adviezen en de behandeling. De KNO-arts heeft hiervoor drie methoden:
Afnemen van de allergie-anamnese
Het belangrijkste instrument om een inhalatieallergie vast te stellen, is de anamnese (verhaal die een patiënt aan zijn/haar arts vertelt). De vragen die u onder andere kunt verwachten zijn:
- Welke klachten heeft u?
- Hoe lang heeft men al last en hoe ernstig zijn de klachten?
- Heeft u vooral ’s morgens of ‘s nachts klachten?
- Heeft u het hele jaar last?
- Waar heeft u klachten, binnen- of buitenshuis, op het werk of thuis?
- Is er in de familie nog meer allergie?
De allergische klachten kunnen onder andere zijn: een loopneus, niezen, neusverstopping, geprikkelde keel, verstopte oren, hoesten, vermoeidheid, hoofdpijn, benauwdheid en een grieperig gevoel.
KNO-onderzoek
Bij het lichamelijk onderzoek zal door de KNO-arts voornamelijk worden gekeken naar de organen die een rol kunnen spelen bij allergie. Zo zal er gekeken worden naar de ogen (roodheid), de neus (verstopt of loopneus) en huid (eczeem). Wanneer uit het KNO-onderzoek blijkt dat er aanleiding is om te denken aan een allergie, zal er meestal aanvullend onderzoek gedaan worden.
Praktische informatie
-
Afspraak maken/wijzigen
Wanneer u door uw huisarts bent aangemeld via Zorgdomein, dan ontvangt u een brief van het ziekenhuis met een afspraak voor uw polikliniekbezoek. Wanneer deze datum/tijd niet schikt kunt u deze wijzigen via MijnZHA. Heeft u al een afspraak, maar bent u verhinderd, geef dit dan minimaal 24 uur van te voren door. Dit kan ook via MijnZHA.
Spreekuur Gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn
Wij houden op dinsdag en donderdag ook spreekuur in het gezondheidscentrum Waterlinie in Uithoorn. U kunt er terecht voor een eerste polikliniekbezoek en onderzoek. Voor een eventuele behandeling en opname bent u nog wel aangewezen op de locatie in Amstelveen. Kijk voor meer informatie op de pagina Gezondheidscentrum Waterlinie. U kunt uw voorkeur aangeven bij het maken/wijzigen van de afspraak. -
MijnZHA
Op MijnZHA kunt u terecht voor:
- Het wijzigen van uw afspraak
- Vragen aan het behandelteam
- Uitslagen bekijken
- Herhaalrecepten aanvragen
- Uw dossier downloaden
- Uw gesprek voorbereiden
- Brieven inzien
-
Contact afdeling Keel-, Neus-, en Oogheelkunde (KNO)
U vindt de poli KNO via de hoofdingang van het ziekenhuis. In de centrale hal aan de rechterkant.
Ma t/m vrij 8.00-16.30 uur
Telefoon: (020) 755 7029
E-mail: [email protected] -
Onderzoeken en behandelingen
-
Brochures
- Allergie (KNO)
- Allergie onderzoek (Dermatologie)