Hoe om te gaan met de wond

De wond moet de eerste 48 uur droog blijven. Daarna kunt u douchen. Zorg er wel voor dat de wond slechts kortdurend nat wordt en dat u de wond voorzichtig droog dept. U mag niet in bad of zwemmen totdat de hechtingen verwijderd zijn.

Verband of pleister

Op de Spoedeisende Hulp is de wond verbonden met een pleister of verband. De pleister of het verband mag na een dag worden verwijderd. Wanneer de wond na een aantal dagen droog is, is verbinden niet meer nodig. Als er dan kans bestaat op wrijving of schuiven van kleding over de wond, kunt u de wond bedekken met een gaasje of een pleister.

Hechtingen verwijderen

De hechtingen lossen niet vanzelf op. Na 7 tot 10 dagen kunt u de hechtingen laten verwijderen door uw huisarts. U dient hiervoor zelf een afspraak te maken. In sommige gevallen krijgt u een afspraak mee voor wondcontrole op de polikliniek chirurgie en/of om de hechtingen te laten verwijderen.

Zwaluwstaartjes verwijderen

Als de wond met steristrips (zwaluwstaartjes) is gesloten, laat u deze zitten tot het voorgeschreven moment of tot deze vanzelf loslaten. De zwaluwstaartjes dienen als hechting.

Praktische informatie